Vranje i dalje na tri potvrđena slučaja lakšeg oblika gripa (VIDEO)

Na području Vranja i okoline potvrđena su samo tri slučaja gripa, izjavila je v.d. direktorka Zdravstvenog centra Vranje Ljiljana Antić.

- Načelnica Infektivnog odeljenja prenela mi je podatke da je 9 pacijenata hospitalizovano na tom odeljenju, da je pet briseva poslato u Institut "Torlak" i da imamo informaciju odozgo da kod četiri uzorka sigurno nije reč o tzv. svinjskom gripu, odnosno virusu AH1N1.

Kod četvoro pacijenata na Infektivnom odeljenju bilo je težih komplikacija, pa su upućeni na lečenje u Infektivnu kliniku Kliničkog centra u Nišu, odnosno jedan od njih u vojnu bolnicu pošto je reč o vojnom osiguraniku - rekla je Antićeva.

Upravnica Doma zdravlja u Vranju i specijalistkinja pedijatrije Jadranka Ajanović kazala je da je u toj organizacionoj jedinici ZC povećan broj respiratornih infekcija na svim nivoima, počevši od dece predškolske populacije, školske dece, odraslog i radnog stanovništva.

- Na pedijatriji Dečjeg dispanzera povećan je broj respiratornih infekcija, ali nismo do sada imali slučaj da se sumnja na grip.

U Školskom dispanzeru imali smo četvoro dece sa komplikovanijom kliničkom slikom, ali je njihovo zdravstveno stanje pod kontrolom i nisu pod sumnjom na grip.

Na Opštoj medicini imamo 232 teža pacijenta pod sumnjom na respiratornu infekciju sa dijagnozama akutnog bronhitisa i pneumonije.

Teži pacienti upućeni su ka Infektivnom odeljenju.

Kod jednog odraslog pacijenta rađene su analize, ali nije potvrđen virus gripa - rekla je Ajanovićeva.

V.d direktorka Ljiljana Antić dodala je da nijedan slučaj gripa nije zabeležen ni na Dečjem odeljenju bolnice.

LAKŠI OBLIK GRIPA

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Slađan Stanković izjavio je prošlog četvrtka za Vranje News da je kod tri pacijenta u Institutu „Torlaku“ potvrđen virus gripa AH3N2.

- Reč je o detetu i dve odrasle osobe.

Reč je o blažem tipu, mada se pretpostavlja da već imamo i slučajeve onog opasnijeg AH1N1 - kazao je Stanković, uz napomenu da potvrde o tome još uvek nema.

Najnovije vesti