Vranje dobija najsavremeniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda VIDEO

Najznačajniji posao Vodovoda u minulom, prvom investicionom ciklusu, vredan oko milion i po evra, jeste izgradnja magistralnog voda kolektora, dužine 7 kilometara ka budućoj Fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, izjavio je direktor vranjskog Vodovoda Goran Đorđević, sumirajući na trogodišnjicu vlasti predvođene SNS-om rezultate rada ovog javnog preduzeća u prethodnom periodu.

- U Bunuševcu je urađen kolektor u dužini od 2,1 kilometar, u Ulici Maričkoj u naselju Raška kilometar i u Ulici Solunskoj 4,3 kilometra.

Instalacije su postavljene i testirane, prošle su probni rad, dobili dozvolu za početak rada i čeka se izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kako bi ti kolektori bilu pušteni u punu eksploataciju - naglasio je Đorđević.

Prvi investicioni ciklus Vodovoda, vredan više od 7 miliona evra, odrađen je uz veliku pomoć države, naglasio je Đorđević.

- Sama realizacija tog programa počela je 2012, a 2016. kada smo preuzeli upravljanje preduzećem bilo je urađeno samo 1,7 kilometara zamene azbestnih cevi i isplaćena samo polovična rata kredita prema KfW banci u iznosu od 60.000 evra.

Od tada do danas mi smo za dve i po do tri godine kompletan prvi investicioni ciklus "zatvorili" i prošle godine su sva kapitalna dobra građena u okviru njega predata na upotrebu i Vodovod je njima počeo da se koristi - naveo je Đorđević pred novinarima.

Obnovljen vozni park

Đorđević je kazao da su građani Vranja bili svedoci kakvim su vozilima radnici Vodovoda iz održavanja i građevinske operative obavljali terenski rad u minulim godinama zbog čega je svaki odlazak na teren predstavljao rizik.

- Zbog toga smo pribegli obnovi voznog parka, uložili preko 270.000 evra, nabavili četiri terenska vozila, bagere, kamione, jedno vozilo za transport ljudstva i materijala, a sve smo dobili kao grant od KfW banke po osnovu uštede na projektima. Po tom osnovu odobrena nam je nabavka vozila u vrednosti 240.000 evra, a mi smo izdvojili 30.000 iz vlastitih sredstava. Mislim da nam je to mnogo pomoglo da brže i kvalitetnije funkcionišemo - rekao je Đorđević.

U tom periodu, naglasio je on, promenjeno je oko 18 kilometara azbestnih cevi (investiija 2,4 miliona evra) i taj program je "kompletno okončan još 2017. godine".

- U okviru ovog programa radili smo i novi cevovod sitove vode (investicija od 2,6 miliona evra) dužine 4 kilometara, veoma velikog prečnika, od Brane Prvonek ka Vranjskoj Banji i sva 4 kilometra su urađena u roku, obavljen je tehički prijem, a cevovod pušten u funkciju.

Nedostaje nam još 7 kilometara i intenzivno radimo na pronalaženju finansijskih sredstava da kompletiramo tu investiciju u narednom periodu i da kompletiramo paralelan cevovod od Prvoneka koji je od značaja za snabdevanje 100.000 ljudi zdravom pijaćom vodom.

Završili smo i merno-regulacioni blok (investicija 350.000 evra) u podbranskom sistemu koji je veoma bitan jer reguliše potisni pritisak vode na početku, na izlazu iz sistema.

Primetili ste sigurno da imamo smanjen broj izliva vode i pucanje cevi na mreži u samom gradu - rekao je Đorđević.

Rekonstrukcija crpne stanice Sarajina

U okviru ovog investicionog ciklusa od 7 miliona evra urađena je rekonstrukcija Crpne stanice Sarajina (invesiticija od 200.00 evra), uz uređenje kompletnog terena na kome se ona nalazi u naselju Sarajina.

- Ti rezervoari su veoma bitni za bvodosnabdevanje druge visinske zone u gradu. Crpna stanca, izgrađena pre 40 godina, kompletno je rekonstruisana. Ugrađen je novi elektronski sistem za regulisanje potisaka, najsavremenije francuske pumpe, tako da maltene ni dan zastoja nismo imali u vodosnabdevanju druge visinske zone, prvenstveno mislim na Bunuševac, Oglednu stanicu i Sobinu - rekao je Đorđević.

Drugi, u finansijskom i svakom drugom smislu ambiciozniji investicioni ciklus Vodovoda otvoren je pred kraj 2018. godine, potpisan sa potpredsednicom Vlade Srbie i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, dodao je Đorđević, i njegova realizacija počela je odmah.

Vredan je 14,3 miliona evra, a odnosi se na dva kapitalna projekta čija je realizacija u toku.

Prvi je izgradnja kolektora (3,6 miliona evra) za transport otpadnih voda iz Vranjske Banje i Suvog dola do Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

- Do sada je urađeno 77 odsto magistralnog voda prljave vode prema fabričkom postrojenju i mislim da ćemo pre roka završiti instaliranje cevi koje će putem potiska voditi otpadne vode do Fabrike koja će se graditi u selu Ćukovac, tako da voda više neće oticati u Južnu Moravu ili u septičke jame - kazao je Đorđević.

Drugi deo ove investicije je najveći kapitalni projekat koji će se realizovati u Vranju je Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda (11,7 miliona evra).

Početak pripremnih radova predviđen je za kraj jula, a ulazak u gradilište za septembar.

- Za izvođača radova je na tenderu kod resornog ministarstva odabran austrijski "Štrabak" i kad sve to bude završeno Vranje će imati najsavremeniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji imaju još samo četiri, pet gradova u Srbiji - kazao je Đorđević.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti