Vranje bez predstavnika u Etičkom odboru Visokog saveta sudstva

Tatjana Mihajlović Jovanović, jedini kandidat iz pravosuđa Vranja za članstvo u Etičkom odboru Visokog saveta sudstva (VSS), nije izabrana u to pravosudno telo.

Na sednici koja je održana u četvrtak 14. oktobra VSS je imenovao 7 članova Etičkog odbora od 32 prijavljena kandidata, saopšteno je iz VSS.

To su Persida Jovanović, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji, Slobodan Gazivoda, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji, Ivana Marković Radojević, sudija Apelacionog suda u Beogradu, Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji, Mira Mićić, sudija Višeg suda u Užicu, Julijana Mogoš Živković, sudija Osnovnog suda u Negotinu i Milena Radivojev, sudija Višeg suda u Subotici.

Trećina kandidata bila je iz beogradskog pravosuđa, dobar deo njih iz većih centara - Novog Sada, Kragujevca, Niša - dok su među nešto manjim gradovima bili zastupljeni kandidati iz Čačka, Užica, Subotice, Negotina, Zrenjanina, Pančeva, Sombora i Vranja.

Etički odbor obrazuje se kao povremeno radno telo Visokog saveta sudstva.

Odbor prati poštovanje i primenu odredaba Etičkog kodeksa sudija i Etičkog kodeksa članova VSS.

Takođe, predlaže pokretanje postupka za izmene pomenutih kodeksa i daje smernice za bliže tumačenje njihovih odredaba, daje načelna mišljenja da li je ponašanje nosilaca sudijske funkcije u skladu sa Etičkim kodeksom, preduzima aktivnosti u vezi sa etičkom edukacijom sudija i obavlja druge poslove u vezi sa primenom etičkih kodeksa sudija i VSS-a.

Članovi između sebe, na posebnoj sednici, biraju predsednika i zamenika predsednika.

Mandat članova Etičkog odbora traje četiri godine.

Projekat "Pravosuđe, evrointegracije i novinarska praksa" sufinansiran je iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti