Vranje će pamtiti poštenje, čast i rodoljublje Dragana Trajkovića FOTO/VIDEO

Spomen ploča oficiru Vojske Draganu Trajkoviću, poginulom u borbama na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrivena je u petak u holu školske zgrade, u znak sećanja na ovog heroja odbrane otadžbine i nekadašnjeg đaka Zmajeve škole.

Spomen ploča izrađena je i otkrivena na dvadesetogodišnjicu pogibije Trajkovića u NATO agresiji i na inicijativu koja je došla iz redova Vojske Srbije, a koju je uprava škole sa zadovoljstvom prihvatila želeći da mu oda počast za herojska dela.

Ovom svečanom činu prisustvovala je porodica Dragana Trajkovića.

Pukovnik Novica Gogić, načelnik Štaba 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, kazao je da Vojska, ni zbog sebe, ni zbog drugih, ne može da zaboravi "ono što nam se događalo tokom NATO agresije".

- Ovo obraćanje nosi ukus gorčine u ustima i teško je iz dva razloga.

Prvi jer je reč o mom "klasiću", sa kojim sam se susreo prvog dana u Vojnoj gimnaziji i od tada, pa u narednih osam godina, delili smo dobro i zlo, sreću i radost, zajedno odrastali i stekli prve oficirske činove.

I drugi, što je on bio čovek i oficir čistog srca kome kolegijalnost, poštenje, čast i rodoljublje nikada nie bilo strano - kazao je Gogić.

Ove godine navršava se dvadeset godina od Draganove smrti, dvadeset godina bola, tuge, patnje njegovih najmilijih, rekla je gradska većnica za obrazovanje Zorica Jović.

- NATO agresija zavila je u crno mnoge srpske majke.

Stradalo je mnogo nedužnih i nevinih, a njihov jedini greh bio je to što su bili pripadnici naroda koji ne trpi ropstvo i nepravdu.

Potporučnik Dragan Trajković, nekadašnji učenik ove škole, dao je svoj život, ali koliko god da nas ovakvi trenuci podsećaju na bolan događaj, važno je obeležiti takve datume i pamtiti svaku žrtvu, svakog heroja - rekla je Jovićeva.

Trajkovićev nekadašnji školski drug, nastavnik Branislav Zdravković evocirao je uspomene na Trajkovića.

- Dragan je bio hrabar, odlučan, nesebičan, krasilo ga je mnogo dobrih osobina i ponosan sam što mi je bio prijatelj i što sam ja njemu bio prijatelj - kazao je Zdravković.

Nakon oficijelnog dela otkrivena je spomen ploča, a delegacija Vojske Srbije položila je cveće.

U programu su nastupili hor OŠ Jovan Jovanović Zmaj i učenica Anđelija Arsić.

Prisustvovali su predstavnici grada Vranja, 4. brigade Kopnene vojske, kolektiv 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, nastavnici i učenici Zmajeve škole.

Najnovije vesti