Vranjanku Emiliju Milenković isključili iz studentske organizacije Demos na FPN

Predsedništvo Demokratske organizacije studenata Fakulteta političkih nauka (DEMOS FPN) isključilo je studentkinju iz Vranja Emiliju Milenković iz ove organizacije, objavio je portal dnevnog lista Danas.

Kako se navodi u odluci koju je potpisala predsednica DEMOS-a Milica Kostin, mera isključenja se izriče članu zbog njegove neaktivnosti, rušenja ugleda organizacije ili rada suprotnom ciljevima Statuta DEMOS FPN.

„Pored kršenja više članova statuta DEMOS-a od strane pomenute članice, dodatni razlog za donošenje ove odluke je prvenstveno interes grupe studenata okupljene oko koalicije i izabranih studentskih predstavnika koji pre svega žele da se bave studentskim interesom.

Nijedan član nije iznad organizacije.

Mi smo pre svega tim.

Naši kandidati koji su na ovim izborima dobili poverenje studenata našeg Fakulteta tu su isključivo zbog želje da se zalažu za potrebe i bolji položaj studenata“, piše u objavi DEMOS-a na Instagram stranici te organizacije.

Oni su Milenković zamerili da je obavljala poslove van konsultacija i izveštavanja Predsedništva DEMOS-a, kao i zbog mešanja dnevnopolitičkog narativa u poslove organizacije kojim se narušava dogovor na nivou koalicije i izražavanja stavova suprotnih interesima koalicije.

DEMOS se zahvalio Milenković na dosadašnjem doprinosu, kao i Uniji studenata socijalnog rada (USSR), partnerima i kolegama, bez kojih, kako kažu, ne bi imali mogućnost da izađu na izbore za Studentski parlament FPN.

Podsetimo, koalicija DEMOS i USSR osvojila je većinu na nedavno održanim izborima za novi saziv Studentskog parlamenta FPN, pobediviši organizaciju Evropski studentski forum (ESF) koja je dugo vremena bila jedina lista na izborima i čiji su pojedini članovi povezivani sa SNS.

Milenković: Pokušaj unošenja razdora

"Smatram da ESF pokušava da unese razdor, strah i nesuglasice među sve nas koji smo za ovu promenu mukotrpno radili – organizacije, kandidate i sve studente i studentkinje koji su čekali više od sat vremena da glasaju, kao i da nas razjedine i našu pobedu obesmisle. Razumem pritisak koji taj strah stvara, ali isto tako sam uverena da nas ne sme voditi. Jedinstvo i sloga moraju biti na prvom mestu. Pogotovo kada je reč o timu koji od narednog semestra preuzima odgovornost za sve studente kako na FPN, tako i u parlamentu Univerziteta u Beogradu. DEMOS-u želim svu sreću u daljem radu i s ponosom nosim uspomene i zajedničke uspehe na prethodnim izborima", rekla je Emilija za Danas.

Emilija Milenković nije bila na listi DEMOS-a na izborima za Studentski parlament.

Ona je, podsetimo, bila aktivna u neformalnoj grupi Borba, koja je organizovala proteste tražeći poništavanja izbora, otvaranje i ažuriranje biračkog spiska.

U januaru je početkom ove godine sa još jednom koleginicom u Briselu razgovarala sa evroparlamentarcima o izborima u Srbiji.

Najnovije vesti