Vranjanci sa predstavom po romanima Vere Cenić gostuju u nacionalnom teatru

Sa predstavom Ništa nećemo zaboraviti (po romanima Vere Cenić, dramatizaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića), Pozorište Bora Stanković u Vranju gostovaće 1. aprila od 19.30 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta, u okviru manifesticije Dani Vranja u Beogradu.

Podsećanja radi, reč je o pozorišnom ostvarenju koje je nastalo po motivima iz romana Kanjec filjma i Ista priča, vranjske književnice Vere Cenić (1930 - 2020)

U njima autorka, kroz fiktivnu radnju, prožima sopstveno iskustvo hapšenja u 19. godini života i preživljavanja iskustva Golog otoka, kao i života i odnosa prema društvu mnogo godina kasnije.

U intervjuu za Vranje News u oktobru 2023, kada je bila premijera, reditelj Jug Đorđević je kazao da je reč o univerzalnoj temi, "jer se prema ženama i dan danas primenjuju sve vrste nepravdi".

"Nažalost, mislim da će se primenjivati dokle god je na vlasti patrijarhat koji tlači.

Oslanjam se u radu prilično na Tijanu koja je spisateljica.

Dosta smo se vodili time i kada smo radili Nečistu krv, jer nepravda jeste u celoj toj liniji žena do Sofke i nakon nje.

Žrtve se smenjuju dok sudbine ostaju iste, zbog čega one u predstavi prenose svoju sudbinu kroz pelcer kose.

Na Golom otoku smo, takođe, želeli da portretišemo kako njihova sudbina nije bila važna, one su sve bile izdajnice i gotovo.

Neko je odlučio da si izdajica i nemaš nikakva prava.

Uprava logora će ti staviti do znanja dok to ne shvatiš.

Martin Pribešić, koji je napisao studiju Golog otoka, u jednoj rečenici govori kako je ženski logor (iako je trajao kraće) bio mnogo brutalniji od muškog.

To opet ima veze sa patrijarhatom, jer se i upravnica logora Marija Zelić mora dodvoravati nadređenima koji su muškarci.

Mora da bude brutalnija, ne bi li ti muškarci tretirali jednakom.

Sam komad kaže da je to bila škola uzajamnog ponižavanja", poručuje reditelj Đorđević.

Podsećanja radi, predstava Ništa nećemo zaboraviti, u režiji višestruko nagrađivanog vranjskog reditelja Juga Đorđevića, premijeru je imala u oktobru 2023, na otvaranju 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Osim Juga Đorđevića i Tijane Grumić u autorskom timu su i Andreja Rondović (scenografija), Velimirka Damjanović (kostimi) i kompozitorka Julija Kasteluči.

U predstavi igraju Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić i Nikola Stojković.

Predstava je prethodne sedmice selektirana za glavni takmičarski program šestog Viminacijum festa, koji će se održati od 17. do 23. juna na poznatom arheološkom lokalitetu kod Starog Kostolca.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...