Vranjanac među uhapšenima koji su navodno hteli da ruše Vučića

Dejan Petar Zlatanović, jedan od osnivača portala Srbin info, istoričar i novinar poreklom iz Vranja, nalazi se među uhapšenima u grupi koju pretežno čine pripadnici neformalne grupacije Narodne patrole, osumnjičeni da su navodno hteli nasilnu promenu ustavnog poretka u Srbiji.

Oni su privedeni nakon protesta održanog na Sretenje ispred Predsedništva Srbije, kojim su se desničarske grupacije protivile prihvatanju evropskog predloga za rešavanje kosovskog pitanja.

Zlatanovića sumnjiče da je, navodno, jedan od organizatora ovog skupa.

U vezi sa njegovim privođenjem pominje se rečenica koju je navodno izgovorio na protestu: "Ko potpiše njega ubiše".

Posle hapšenja, Zlatanoviću je zajedno sa ostalim osumnjičenima određen pritvor do 30 dana.

Njegov branilac, advokat Marko Pušica, izjavio je da Zlatanovićevo zdravstveno stanje posle hapšenja "nije zadovoljavajuće, jer on ceo dan nije uzimao tečnost".

"Moj branjenik je rekao da će štrajkovati glađu i žeđu.

Zlatanović je invalid i pritvorski uslovi će još više otežati njegovo zdravstveno stanje", rekao je Pušica.

Zlatanović je poreklom sa juga Srbije, živi i radi z Beogradu, gde je vlasnik i urednik medijske kuće SRBIN.info.

Na njegov javni angažman na ovom polju podsetio je proteklih dana dnevni list Danas.

Spornu rečenicu "ko potpiše, njega ubiše", Zlatanović je nosio i ranije na majci u nekim emisijima gde je gostovao.

Danas podseća da je bio i na protestu protiv migranata u organizaciji Narodnih patrola 2020. godine, kao i ispred RTS-a na protestu povodom "krađa beba i dece u Srbiji", iste godine.

Podržavao je skup izvinjenja Belorusiji za sankcije koje je Srbija uvela, ali najveću popularnost Zlatanoviću i njegovoj medijskoj kući donelo je izveštavanje sa julskih demonstracija 2020. godine, kada je deo građana upao u Skupštinu Srbije.

Učestvovao je i u organizaciji Litija za spas Srbije – skupova koji su okupljali različite desničarske organizacije koje su se protivile održavanju manifestacije Evroprajd.

Profil

Dejan Petar Zlatanović (1971) je srpski novinar i diplomirani istoričar. Vlasnik je i glavni urednik portala Srbin info i produkcijske kuće TV Centar. Po obrazovanju je diplomirani istoričar. Kao student Filozofskog fakulteta u Beogradu učestvovao je u organizaciji studentskih protesta devedesetih protiv vlasti Slboodana Miloševića. Osnovao je portal Srbin info 2012. godine. YouTube kanal portala ima preko 217.000 pratilaca. Stekao je širu popularnost zbog svojih reportaža tokom julskih demonstracija 2020. godine. Dana 15. februara 2023. godine uhapšen je nakon što je na protestu protiv francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju izgovorio reči "ko potpiše, njega ubiše". Na teret mu se stavlja pozivanje na nasilnu promenu ustavnog poretka.

Wikipedia

Kao student Filozofskog fakulteta učestvovao je u organizaciji studentskih protesta devedesetih, zajedno sa istoričarom Čedomir Antićem i Čedomirom Jovanovićem.

Medij čiji je vlasnik i urednik prostor je davao različitim političkim opcijama, od Nove stranke i Stranke slobode i pravde pa sve do opskurnih malobrojnih, široj javnosti nepoznatih, udruženja i pojedinaca, od kojih su mnogi privrženi različitim teorijama zavere", piše Danas.

Njegovo puštanje nakon privođenja ovih dana tražili su Savo Manojlović (Kreni-Promeni), Srđan Milivojević (DS), Boško Obradović (Dveri), Miroslav Parović (NSP), predsednica pokreta Živim za Srbiju Jovana Stojković, pa i Udruženje novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije (SINOS).

SINOS i UNS traže Zlatanovićevo puštanje

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pridružio se zahtevu Udruženja novinara Srbije (UNS) da policija pusti na slobodu privedenog urednika portala Srbin.info Dejana Zlatanovića, saopštio je sindikat. U saoštenju se navodi da je policija dužna da objasni javnosti zašto je Zlatanović priveden. Zlatanović je izveštavao sa protesta koji je desničarska organizacija Narodne patrole oranizovala ispred Predsedništva Srbije. Bio je i jedan od govornika na tom skupu. SINOS podseća da je Zlatanović uhapšen dok je išao ka stanici policije u Ulici Majke Jevrosime, jer je obavešten da je priveden snimatelj portala Srbin.info Miloš Kocoljevac. UNS-u je iz redakcije Srbin.info rečeno da je Kocoljevac posle nekoliko sati provedenih u policijskoj stanici pušten bez objašnjenja zašto je priveden. SINOS upozorava da "hapšenje novinara bez objašnjenja predstavlja zastrašivanje i kršenje novinarskih i medijskih sloboda".

Najnovije vesti