Vranjanac Ekrem Mamutović sa svojim orkestrom na turneji po Francuskoj

Orkestar Ekrema Mamutovića, jednog od najboljih trubača u Srbiji, gostovaće narednih dana u Francuskoj, u okviru unapred zakazane mini turneje.

U pozivu za koncerte naglašava se da su oni posvećeni žiteljima Francuske i Srbima koji žive u Francuskoj i vole trubu, a iz nekog razloga nisu mogli u proteklom periodu da prisustvuju Dragačevskom saboru trubača u Guči.

Vranjski trubački orkestar ima zakazane nastupe u četvrtak 24. avgusta u Čez Alriku u Bordou, a u petak 25. avgusta u prostoru Les Tourbillons u La Possonniere.

U subotu 26. avgusta nastupiće na festivalu Fanfarfeluz u Vitriju.

Njegov orkestar i Ekrem Mamutović kao pojedinac višestruki su pobednici Guče.

Mamutović se 2012. i 2014. godine okitio titulom Prva truba sveta.

Profil

Ekrem Mamutović rođen je 1982. godine u Vranju. Potomak je, odnosno praunuk čuvenog trubača Bakije Bakića. Deda Ekrem Mamutović, koji je kasnije uzeo ime Milan Mladenović, takođe je, kao i Bakija, bio višestruki osvajač Guče i majstor trube. I Ekremov otac Dobrivoje takođe je trubač i još uvek svira sa njim u orkestru. Ekrem Mamutović počeo je da svira trubu sa šest godina. Prva pesma koju je naučio bila je Izgubljeno jagnje. U orkestar je ušao sa samo jedanaest godina. Sa četrnaest je prvi put učestvovao u Guči, svirajući u orkestru dede Milana Mladenovića. Posle četiri godine deda ga je postavio na čelo orkestra. Godine 2007. formirao je sopstveni orkestar, posle razlaza sa Nenadom Mladenovićem (sinom Milana Mladenovića), takođe čuvenim vranjskim trubačem i višestrukim pobednikom Guče. U svojoj karijeri Ekrem je pratio mnoge poznate pevače - Esmu Redžepovu, Zoricu Brunclik, Vericu Šerifović, Biljanu Krstić, Čedu Markovića i mnoge druge. Igrao je u filmu Beli lavovi Lazara Ristovskog. Orkestar je svirao u gotovo svim zemljama Evrope, kao i u Aziji. Dve godine su učestvovali na Balkan trafik festivalu u Briselu, tri godine u Italiji, na manifestaciji Guča u Trstu, u Austriji, širom Nemačke, Francuske, Rumunije, Mađarske… Njegovi sinovi Dobrivoje (16 godina) i Kristijan (14 godina) su takođe trubači i sviraju u njegovom orkestru. Ekrem Mamutović osvojio je gotovo sve važne trubačke nagrade.

Najnovije vesti