Vojni avioni u brišućem letu iznad Preševa i Bujanovca (FOTO, VIDEO)

Četiri borbena aviona Vojske Srbije "J-22 orao", u sredu oko 16 časova u brišućem letu nadletali su Preševo, u blizini administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom, javio je Fonet.

Lovci su, poleteli sa aerodroma Lađevci i uputili se preko Kopaonika, preleteli iznad Vranja, ka Preševu i Bujanovcu.

Reč je, navodno, jurišnim bombarderima, javio je Kurir.

- Albanci iz Preševa kažu da su avioni "veoma uznemirili građane" upravo zato što su nisko leteli, preneo je Fonet.

U Vojsci Srbije je rečeno da su avioni leteli u okviru generalne probe sutrašnjih vojnih manevara koji se održavaju u Pasuljanskim livadama i da su korostili vazdušni prostor iznad teritorije Srbije.

I portal Bujanovačke javio je da su borbeni avioni u sredu u brišućem letu u nekoliko navrata preletali iznad sela Žuželjica pored Bujanovca.

Čitaoci Bujanovačkih iz tog sela naveli su da su avioni leteli “veoma nisko”.

- Sam zvuk stvarao je paniku i strah, jedan bukvalno umalo nije dotakao krov naše kuće u Žuželjici - kaže jedan naš čitalaca i dodaje da se radi o tri aviona.

Prema njegovim rečima, prvi nalet dogodio se oko 14.30, a drugi u 16 časova.

- Bilo je toliko nisko da se kuća tresla - kaže on.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi je na svom FB profilu napisao da su posle 14 sati borbeni avioni nadletali i Preševo što je, kako je naveo, izazvalo strah i uznemirenost u ovom mestu.

Iako, kako pišu Bujanovačke, vlada mišljenje da letovi borbenih aviona nad jugom Srbije imaju veze sa situacijom na Kosovu, Ministarstvo odbrane saopštilo je da se radi o redovnim aktivnostima u sklopu vežbe “Sadejstvo 2018” koja se 29. marta održava na poligonu Pasuljanske livade.

Iz KFOR-a koga je saopšteno da su srpski vojni zvaničnici kazali da sprovode probu taktičke vežbe "Sadejstvo 2018", koja je planirana za četvrtak.

Iz KFOR-a su pozvali sve stanovnike Preševa da ostanu smireni, jer "ne postoji pretnja".

O svemu je, uz objavljene fotografije, pisao i portal na albanskom Preshevajone.

Najnovije vesti