VLAST I OBJEKAT „NEŠE KOMERCA“: Rušimo, ne rušimo...

Inspekcijskim odlukama okarakterisana kao nelegalno sagrađena, hladnjača firme „Neša Komerc“ u naselju Palestina nadomak Vranja, vlasnika Nebojše Mladenovića,“, još uvek nije srušena. Više od godine godine se vodi borba da se postupak rušenja sprovede. Postoji rešenje i više naloga Građevinske inspekcije za izvršenje koji datiraju iz 2016. godine, ali i neke jače, više sile koje to ne dozvoljavaju.

Umesto poštovanja zakona i odluka državnih (gradskih) organa, odigravaju se događaji koji više liče na pokušaje da objekat vlasnika, koga od milošte u Vranju zovu „Neša Voće“, do daljeg ostane tu gde jeste, nego da se nalog državnog organa izvrši. A, vlast, za nečinjenje, sve vreme pere ruke izmišljanjem neveštih izgovora. Umesto, da se nešto što je nezakoinito izgrađeno, ako zaista jeste, jednostavno sruši.

Najnoviji hit je da je Grad Vranje nedavno raspisao javnu nabavku, zamislite, kako bi odabrao firmu koja treba da izradi projekat za uklanjanje bespravno podignutog objekta – hale za skladištenje voća „Neše komerca“. Ugovor je dodeljen jedinom ponuđaču, firmi „Pertrol projekt“ iz Pančeva, koja je spremna da pripremi tu dokumentaciju za pola miliona dinara, bez uračunatog PDV-a. Grad je bio spreman da plati i preko 833.000 (tolika je procenjena vrednost bila istaknuta u javnoj nabavci).

Dokumentacija sa zvaničnog gradskog sajta i gradski oci uvode nas posle okončanog postupka u svet bizarnog, pričama da hladnjaču nije tako lako srušiti. „Neša“ pod krovom „ima razonvrsnu i vrednu imovinu“, tamo „postoji oprema pod naponom i vredne hemikalije“, te da će, po svemu sudeći, pre rušenja opet morati da se angažuju neke „specijalizovane firme za uklanjanje opasnih materija“ iz „Neše Komerca“. Kao da prvi put na svetu treba da se sruši neki objekat. I, to nije sve. Kad Pančevci završe projekat, opet će biti javna nabavka, da se odaberu firme koje će navodno i konačno srušiti hladnjaču. Ako je i od gradskih otaca, mnogo je. A i koštaće boga.

Setiće se čitaoci da je Građevinska inspekcija preko Sekretarijata svih inspekcijskih službi poslala zahtev Javnom preduzeću Vodovod da se objekat sruši. Vodovodu, kao javnom preduzeću koje sa Gradskom upravom ima ugovor za obavljanje ovakvih poslova.

Iz Vodovoda su odgovorili Sekretarijatu 11. septembra, dopisom u kome se kaže da nisu u mogućnosti da „gore pomenuti objekat poruše, jer „nemaju osnovna sredstva za takvu vrstu poslova“.

- Jednostavno, radi se o velikom objektu za čije rušenje bi nam, zbog mehanizacije koju posedujemo, bilo potrebno mnogo vremena. To bi trajalo danima, a ja kao direktor ne mogu da odvojim mašine za to jer imamo mnogo drugih poslova - objasnio je tada direktor Vodovoda i gensek lokalnog SNS Goran Đorđević.

Ako se čitaoci još malo prisete, bilo je i drugog „moša“ pokušaja da se ruši hladnjača. Načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović je u avgustu prošle godine izjavio za štampano izdanje novina „Vranjskih“ da je u postupku javne nabavke Gradska uprava izabrala preduzeće „Sloga construction“ DOO iz Kragujevca, kao navodnog i budućeg izvršioca posla rušenja Nešine hladnjače. Niko tada nije pričao o „opasnim materijama“ i nekim projektima za rušenje.

- Čitav proces sam pokrenuo odmah nakon stupanja na dužnost načelnika Gradske uprave, iako su u prethodnom periodu, aktivnosti u postupanju u ovom predmetu bile usporene. Pokrenuo sam postupak javne nabavke, na osnovu koje je izabrano preduzeće iz Kragujevca. Podsećanja radi, u Odeljenju za inspekcijske poslove sproveden je upravni postupak i isti je u fazi izvršenja - rekao je tada Aritonović.

Ipak se ogradio.

- Radi se o objektu velike vrednosti, ne želim da ishitrenim odlukama obavežem Grad na plaćanje višemilionske štete i time budem neodgovoran i prema samim građanima – kazao je načelnik.

On je za ovaj tekst bio nedostupan za komentar o raspletu događaja u vezi sa rušenjem hladnjače, a Nebojša Mladenović se nije javljao na telefon poznat redakciji, niti je odgovorio na SMS poruku.

Preduzeće „Neša komerc“, koje važi za jednog od najvećih uvoznika i distributera voća i povrća ne samo u regionu, sagradilo je hladnjaču na javnoj površini u vlasništvu Grada Vranja (Katastarska parcela broj 12668), „bez dozvole“, navedeno je urešenju, zbog čega je Građevinska inspekcija naložila rušenje ovog objekta površine 720 kvadratnioh metara (15 puta 18 metara, visina 7 metara).

I pored tri naloga, od kojih prvi datira još od 29. marta 2017. godine, upućenih samoj firmi da ona to obavi, do rušenja nije došlo. Naprotiv, hladnjača, u koju se procenjuje da je uloženo gotovo milion evra, uveliko služi svojoj nameni, a čitav prostor na kome se nazi ova firma dobio je status slobodne carinske zone.

Dodatni problem predstavlja činjenica da je hladnjača je podignuta na mestu gde se nekada, do otvaranja Meterisa 2003, nalazila gradska deponija, koja još uvek nije sanirana.

Pored gradnje bez dozvole na javnoj površini na kojoj je, prema „Planu generalne regulacije Zone 3“ iz 2011. godine vidi da je na KP broj 12668 predviđeno „uređeno gradsko zelenilo“, drugim rečima park, i pripadajućeg naloga za rušenje, na delu je navodno i kršenje nekoliko sanitarnih zakona iz oblasti ekologije koji jasno propisuju kriterijume za podizanje hladnjače i objekata koji imaju vezu sa proizvodnjom i skladištenjem hrane.

U maju mesecu prošle godine izvršno odeljenje je sa radnicima javnog preduzeća ,,Vodovod“ zakazalo rušenje objekta, ali investitor nije dozvolio prinudno izvršenje.

Iz bezbednosnih razloga odložen je postupak.

U međuvremenu, investitor je podneo zahtev za preparcelizaciju, jer se izgrađeni objekat nalazi na državnom zemljištu. Kako ne postoji zakonska mogućnost za to, 12. juna 2017. godine bilo je zakazano ponovno rušenje objekta, ali je ono otkazano jer Policijska uprava nije mogla da pruži asistenciju. Sve je bilo odloženo za septembar, pa opet ništa.

Ponudu za dislociranje objekta u Industrijsku zonu Bunuševac vlasnik „Neša komerca“ je odbio, iako je to, prema rečima načelnika Gradske uprave Aritonovića, bila „najrealnija mogućnost“.

Podnet je, navodno, zahtev za prenamenu zemljišta, ali je utvrđeno da, navodno, ne postoji takva mogućnost. Rušenje je neizbežno. Da li?

D.D.

Najnovije vesti