Vlasnik TV Spektri sumnja u legalnost medijskog konkursa u Bujanovcu

Vranje - Nedžat Beljulji, vlasnik bujanovačke TV Spektri, pozvao je trojicu funkcionera vladajuće Partije za demokratsko delovanje (PDD) da se izjasne povodom načina raspodele novca na medijskom konkursu za projektno sufinansiranje u Bujanovcu 2020. godine.

Kako piše portal Bujanovačke, Behljulji smatra da su sredstva raspodeljena "na osnovu ličnog i političkog afiniteta" predsednika opštine Nagipa Arifija i njegove Demokratske partije (DP), koja čini okosnicu "svealbanske" vlasti u Bujanovcu, u kojoj je, osim PDD, i Pokret za demokratski progres (PDP).

Behljulji je javno zamolio narodnog poslanika Šaipa Kamberija, predsednika SO Bujanovac Envera Ramadanija i Ragmija Mustafu, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), da iznesu svoj stav o medijskom konkursu.

– Sumnjam, i imam činjenice za to, da odabir projekata koji će biti sufinsarini iz opštinskog budžeta nije urađen profesionalno, ni legalno.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne tražim pomoć za svoj medij, samo od vas tražim korektno objašnjenje - objavio je Behljulji.

On se obratio novinarki iz Preševa Arditi Behljulji, koja je uz direktora Niške televizije Nebojšu Veličkovića i Srđana Conića, dopisnika RTS iz Leskovca, činila stručnu komisiju za dodelu sredstava.

Behljulji za svoju prezimenjakinju kaže da je vrstan profesionalac, ali izražava sumnju da je povezana sa jednim portalom iz Preševa koji je dobio sredstva na konkursu.

- Draga Ardita, bila si predsednica komisije na konkursu koji nije ispravno realizovan i rezultirao je nezadovoljstvom, pa te javno molim da objasniš kojim ste se kriterijumima i standardima vodili tokom rada.

Slobodno odgovorite, draga koleginice, jer Vaše objašnjenje jača vaš autoritet, dok vas ćutanje neće amnestirati od odgovornosti - napisao je vlasnik TV Spektri.

Bujanovačke navode da do utorka prepodne još niko od prozvanih nije odgovorio, ali su status na Fejsbuku objavili Driton Redžepi, kandidat PDD za predsednika opštine na prošlim izborima, i Arber Pajaziti, lokalni šef Alternative koja je istupila iz vladajuće koalicije u Bujanovcu.

Redžepi, koji se jedini iz PDD javno protivi savezu sa Arifijem, naveo je da je budžetski novac "raspoređen nepravedno" i zatražio "ponavljanje postupka", dok je Pajaziti direktno optužio predsednika Arifija navodeći da je ovogodišnji medijski konkurs "sramota ove vlasti".

- Nije zaboravio da počasti medij čiji je vlasnik usko povezan sa SNS, a sa 20 odsto od ukupnih sredstava počašćen je gospodin iz Vranja.

Ostatak je podeljen medijima iza kojih stoje stranački vojnici ili zaposleni u Opštinskoj upravi, dok su mediji koji se zaista bave svojim poslom ostali po strani – objavio je Pajaziti.

NAJVIŠE PARA ZA TV BUJANOVAC

Prema rešenju konkursne komisije koja je bodovala projekte za sufinansiranje medija iz budžeta opštine Bujanovac za 2021. godinu najviše para dobiće Televiziju Bujanovac, u vlasništvu Zorana Zuje Veličkovića iz Vranja, za čija je dva projekta odobreno 950.000 dinara. Prema odluci steučne komisije projekat TV Spektri biće podržan sa 400.000 dinara, koliko će dobiti i portali Tituli, Lajmi Al Internacionale i Lugina Lajm. Opština je ove godine za medije izdvojila 5 miliona dinara, odnosno 4 miliona za projekte na albanskom i miliona dinara srpskom jeziku. Za finansiranje projekta portala Bujanovačke odobreno je 250.000 dinara, a za portal Pčinjski 017, takođe na srpskom 50.000 manje. Od novca iz budžeta biće finansirani i mediji iz Preševa i to sa 550.000 dinara - Televizija Aldi dobila je 200.000 dinara, koliko i portal Blic Preševo, a 150.000 dinara je izdvojeno za projekat portala Preševo.com. Za sve odbijene medijske projekte navedeno je isto, veoma šturo obrazloženje, citiramo: "Projekat je opšt".

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...