Vlasinski triatlon u nedelju

Vlasinski triatlon "Samoprevazilaženja" održaće se na Vlasinskom jezeru u nedelju 5. avgusta, sa početkom u 10 časova.

Triatlon se sastoji od dve trke - Olimpijskog triatlona, Prvenstvo Srbije u plivanju na 1.500m, bicikl 40 km i trčanje 10 km; i sprint triatlona za Kup Srbije - plivanje 750 m, bicikl 20 km, trčanje 5 km.

- Trka Olimpijski triatlon je po 4. put državno prvenstvo Republike Srbije, a od ove godine po prvi put i državno prvenstvo Republike Makedonije.

Vlasinski triatlon je zbog vrhunskih uslova za održavanje takmičenja, kao i profesionalne organizacije, izuzetno cenjena i priznata u regionu, pa nam je želja da iduće godine apliciramo da naša trka bude izabrana i za Balkansko prvenstvo u Olimpijskom Triatlonu.

Verujemo da će u idućim godinama Vlasinski triatlon, konstantno rasti i napredovati i postati jedna od najboljih triatlonskih trka u ovom delu Evrope - kaze organizator tritlona Saša Đorđević.

On je dodao da za sada ima 111 prijavljenih takmičara iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Mađarske.

Istorija triatlona

Prvo triatlonsko takmičenje je održano 1977. godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih marinaca. Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takođe i broj takmičenja. Širom sveta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana Svetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a. Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

Wikipedia

Najnovije vesti