Vlasi: Bez Jugoslavije, Kosovo nije, niti će biti deo Srbije

Neće brzo biti konačnog rezultata pregovora, dok se Srbija drži stare, davno prevaziđene politike po pitanju Kosova, ocenio je advokat i bivši jugoslovenski političar Azem Vlasi koji dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o kompromisu, a ne kaže na šta misli.

- On govori o nekom rešenju koje Srbija treba da ponudi, ali koje isključuje rešenje koje već imamo, a to je nezavisnost Kosova - rekao je Vlasi za Danas.

Vlasi ukazuje da vlasti u Srbiji polaze sa pozicije da ništa nije rešeno ako Srbija to rešenje ne priznaje.

- Nama nije jasno šta Srbija hoće, osim međusobnog priznanja i normalizacije odnosa, onako kako je to uradila sa drugim državama nastalim od raspada Jugoslavije - rekao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, Slobodan Milošević je bio poslednji koji je hteo rešenje kosovskog pitanja, ne pitajući većinske Albance.

- Svakome mora biti jasno da bez Jugoslavije, Kosovo niti je bilo, niti može biti u sastavu Srbije. Kada vlasti u Srbiji budu shvatile i priznale tu realnost, doći će do normalizacije odnosa, a to će biti od velike koristi i za Srbe na Kosovu -smatra Vlasi.

Vlasi dodaje da bi bilo veoma važno da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića, ali ukazuje da to najviše zavisi od "određenih kriminalnih, ali i političkih krugova u severnom delu Mitrovice", kao i od istražnih organa Srbije.

Sasvim se pouzdano može reći da taj gnusni događaj nije zasnovan na međunacionalnoj osnovi, rekao je Vlasi.

Najnovije vesti