Vladalačka sudbina Kneza Mihaila u slici i reči (FOTO, VIDEO)

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju u petak je otvorena izložba pod nazivom "Knez Mihailo Obrenović, životna i vladalačka sudbina", autora Gorana Milosavljevića i Marka Milivojevića.

Direktor Istorijskog arhiva 31. januar Borivoje Manasijević rekao je na otvaranju da Istorijski arhiv želi da ovom izložbom da doprinos manifestaciji Vranjsko kulturno leto.

- Međunrodni dan arhiva obeležava se 9. juna, mi smo ovo programski predvideli.

Sledeće godine navršava se 150 godina od ubistva Kneza MIhaila Obrenovića u Beogradu, pa je i to povod za ovu izložbu, preko koje smo želeli da Vranjancima prezentujemo deo srpske istorije - rekao je Manasijević.

Istoričar Ivan Becić, sa prištinskog Instituta za srpsku kulturu sa sedištem u Leposaviću, kazao je da je srpska revolucija bila jedan od vrlo značajnih događaja 19. veka i jedan od najznačajnijih događaja istorije Balkana 19. veka.

- Šta se izmenilo posle tih događaja? Srbija je 1830. godine, posle više vekova, ipak dobila određenu autonomiju i postala vazalna kneževina u okviru turskog carstva.

Srbija je sa Đurđevdanom 1835. godine prestala u potpunost da bude feudalna država, čime može da se ponosi, jer je bila jedna od retkih u Evropi, pre Francuske, koja je u potpunosti ukinula feudalizam - naveo je Becić.

Knez Mihailo došao je iz, u to vreme, jedne od najbogatijih porodica u ovom delu Evrope, koja je imala imanja ne samo u Srbiji, već i u Vlaškoj, Slovačkoj i Austriji.

Kada je postao knez, Mihailo je otišao u Carigrad, gde je dobio knjaževsku potvrdu od sultana, i tako je priznat, na neki način, za izbornog kneza, jer nije bio prvorođeni - rekao je Becić.

Izložbi su prisustvovali predstanici Vojske, javnog života i eparhije

Organizatori su Istorijski arhiv "31. januar" u Vranju i Istorijski arhiv Šumadije u Kragujevcu.

Izložba prati najvažnije periode života kneza Mihaila, od rođenja u Kragujevcu 1823. i detinjstva u Požarevcu i Beogradu, preko perioda prve vladavine (1839-1842), izgnanstva, druge vladavine (1860-1868), do privatnog života i graditeljskih poduhvata u Kragujevcu, Šumadiji i Beogradu. Bogatu i vrednu postavku čine i dva rariteta – heraldički prikaz grba Obrenovića i jedna od retkih fotografija slovačkog dvorca „Ivanka“, u kojem je knez Mihailo proveo nekoliko godina, nakon ženidbe sa Julijom Hunjadi 1853. godine.

Najnovije vesti