Vlada potvrdila: Za Uskrs građani 84 sata neprekidno u kući

Vlada Republike Srbije donela je odluku o zabrani kretanja zbog epidemije koronavirusa na teritoriji cele Srbije od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 časova ujutr0.

To znači da će građani 84 sata neprekidno biti u svojim kućama.

Sinod Srpske pravoslavne crkve prethodno je zatražio od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

Iz Kriznog štaba su, međutim, tim povodom poručili da je "svaka nedelja ključna" kada je u pitanju epidemija koronavirusa, i da "u skladu s tim treba i da se ponašamo".

Epidemilog Predrag Kon je čak naveo da ga je molba Sinoda SPC duboko pogodila, i da je to jedan od razloga zašto je razmišljao o ostavci.

Vlasnicima pasa, kako je i ranije najavljeno, biće dozvoljena je šetnja ljubimaca u periodu od 23 do 1 sat posle ponoći, i nedeljom od 8 do 10 časova ujutro, ali samo na rastojanju ne dužem od 200 metara od svojih domova.

Kretanje u vreme zabrane biće dozvoljeno i roditeljima koji imaju decu sa autizmom, u periodu od 17 do 20 časova radnim danima, te subotom i nedeljom od 15 do 20 časova.

Najnovije vesti