Viši sud povodom Evropskog dana pravde: Broj predmeta višestruko smanjen

Iz Višeg suda u Vranju obavestili su učenike, studente i ostale građane iz Pčinjskog okruga da ove godine, zbog epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom, ovaj sud u Vranju neće održati tradicionalnu manifestaciju "Dan otvorenih vrata", koja se održava povodom Evropskog dana civilne pravde.

Taj dan se, podsećanja radi, od 2003. obeležava 25. oktobra svake godine, a sve sa ciljem "da se građani što bolje upoznaju sa radom suda i funkcionisanjem pravosudnog sistema, kao i sa mogućnostima za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, kako bi se pravda približila građanima i kako bi se isti informisali o raspoloživim sredstvima za pristup pravdi", navode iz Višeg suda.

- Već tradicionalno održavanje Dana otvorenih vrata u Višem sudu u Vranju naišlo je na veliko interesovanje svih građana, a posebno učenika srednjih škola i studenata Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Taj dan predstavlja veoma lep povod i priliku za upoznavanje učenika i studenata iz različitih sredina Pčinjskog okruga sa radom i funkcionisanjem Višeg suda, istorijatom istog, a sa posebnom pažnjom je praćena simulacija suđenja koju su za njih spremali sudijski pripravnici i pomoćnici.

U nadi da ćemo sledeće godine nastaviti sa ovom tradicijom želimo da ponovo upoznamo građane da Viši sud u Vranju, koji ima desetoro sudija, kao neposredno viši sud pokriva Osnovni sud u Vranju, Osnovni sud u Bujanovcu i Osnovni sud u Surdulici, sa sudskim jedinicama u Vladičinom Hanu i Bosilegradu.

Sud ostvaruje odlične rezultate, kao i ostali područni sudovi - navode u saopštenju iz Višeg suda u Vranju.

Brojka predmeta od 20.000, koliko je Viši sud imao u jednom od prethodnih perioda, u prvih šest meseci 2020. umanjena je na 1.543 predmeta ukupno "u radu".

- Imamo jedan predmet starosti više od 10 godina i nijedan u čijoj izradi sudske odluke je prekoračen rok od 30 dana.

Rad i poslovanje Višeg sud u Vranju je javan i transparentan, dostupan na proveru i ocenu svakog građanina i svakog organa ili ustanove - navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti