Viši sud: Novi rokovi u sudskim postupcima dok traje vanredno stanje

Viši sud u Vranju obavestio je građane u Vranju i Pčinjskom okrugu da je Vlada Srbije donela Uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja.

- Navedenom odlukom predviđeno je da rokovi za podnošenje tužbe u parničnom, privatne tužbe u krivičnom postupku, predloga za pokretanje vanparničnog postupka ili postupka izvršenja i obezbeđenja, podnošenje tužbe u upravnom sporu ili podnošenje ustavne žalbe prestaju teći za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta.

Rokovi za izjavljivanje pravnih lekova, pravnih sredstava ili za preduzimanje drugih procesnih radnji u navedenim postupcima takođe prestaju teći u vreme vanrednog stanja - navode iz Višeg suda.

U krivičnom, prekršajnom i postupku za privredne prestupe rokovi za izjavljivanje žalbi na odluke kojima se postupak okončava, kao i za izjavljivanje vanrednih pravnih lekova prestaju teći za vreme vanrednog stanja.

Uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

- Mole se građani da imaju poverenje u pravosuđe da ne izlaze iz svojih domova, jer njihova prava u sudskim postupcima u pogledu rokova zaštićena su donetom uredbom Vlade - pojašnjavaju iz Višeg suda.

Najnovije vesti