Više od tri hiljade ptica različitih vrsta zimuje na Vlasini

Vranje - Po pravom prolećnom vremenu na Vlasinskom jezeru, obavljen je ovih dana popis ptica koje zimuju na području jednog od najlepših jezera u Srbiji.

Prebrojano je više od 3.000 ptica različitih vrsta, saopšteno je iz Predela izuzetnih odlika (PIO) Vlasina.

Najdominantnije vrste su liska (oko 1.500) i zviždara (više od 400).

Od ostalih vrsta zabeležene su riđoglava patka, ćubasta patka, veliki ronac, čegrtuša, šiljkan, crnogrli morski gnjurac, ćubasti gnjurac itd.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije tokom 2022. godine radilo je na istraživanju ornitofaune PIO Vlasina.

Tokom maja i juna prošle godine ornitolozi su u dva navrata posetili ovo zaštićeno područje, kako bi istraživali gnezdeće populacije ptica.

Tokom istraživanja prebrojano je više od 4.000 ptica u okviru 102 vrste.

Većina su gnezdarice Vlasine.

"Sam broj vrsta ptica još jednom potvrđuje koliki je značaj PIO Vlasina i koliko je netaknuta priroda ovog predela važna za očuvanje biodiverziteta.

Primetno niži vodostaj omogućio da se na Vlasinskom jezeru u većem broju gnezde i žalari slepići", poručili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Od najinteresantnijih i retkih nalaza koji su zabeleženi tokom istraživanja ovog područja izdvajaju se vivak, lešnjikara, crvenoglavi svračak, polojka, sivi voljić, golub dupljaš, šumski zviždak i siva grmuša.

Veoma je bitno izdvojiti i vrste zbog kojih je ovo područje veoma bitno za brojnost nacionalne ali i Evropske populacije - rumenka, prdavac, osičar, senica šljivarka, žutoglava pliska, krstokljun i zimovka.

PIO Vlasina je pod zaštitom države od 2006. godine kao prirodno dobro prve kategorije.

Nalazi se i na listi Međunarodno značajnih vlažnih staništa (RAMSAR).

Međunarodno je prepoznato i kao značajno područje za ptice i biljke.

Najnovije vesti