Više od sto projektnih prijava na javni poziv Tončevljevog kabineta

Vranje/Beograd - Više od 100 prijava projekata stiglo je na ovogodišnji javni poziv Kabineta za razvoj nedovoljno razvijenih opština, na čijem je čelu ministar Novica Tončev, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju se navodi da su sve 44 izrazito nerazvijene opštine "pokazale veliku spremnost da, u skladu sa svojim nadležnostima, rade na stvaranju što kvalitetnijih uslova života u svojim sredinama".

U okviru mere 1 koja se odnosi na unapređenje kapaciteta izrazito nedovoljno razvijenih opština, sredstva se mogu koristiti za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture; izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede.

Kao i za opremanje objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta, vodoprivrede i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouprave i nabavku opreme u funkciji obavljanja delatnosti iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

U okviru mere 2, koja se odnosi na preduzimanje mera u cilju smanjenja siromaštva sredstva se mogu koristiti za aktivnosti u oblasti pružanja usluga pomoći u kući starim i bolesnim licima; oblasti pružanja usluga dnevnog boravaka; usluge ličnog pratioca deteta i personalne asistencije i direktnu podršku marginalnim grupama (jednokratne pomoći, narodne kuhinje i dr).

Tončev je naglasio da su lokalne samouprave, u dosadašnjem radu na projektima sa njegovim kabinetom, "pokazale veliku odgovornost".

"Rezultat je veliki broj pristiglih prijava projekta - preko 100 predloga koji se odnose na unapređenje celokupnog života građana u tim jedinicama lokalne samouprave.

Izuzetno ponosnim me čini taj podatak, jer pokazuje da je Program jasno definisan u merama i kriterijumima i da je svrha postignuta.

Budući da moj kabinet nije dobio povećanje budžeta, na kom sam insistirao, nažalost nećemo biti u mogućnosti da odgovorimo na svaku prijavu, što je bila moja želja i za šta se stalno zalažem u svojim izlaganjima i u svom radu", poručio je Tončev.

On je dodao da su prethodnog vikenda članovi komisije i članovi Kabineta "počeli da rade na otvaranju prijava i bodovanju, ali i traženju načina da u skladu sa uslovima javnog poziva izađu u susret maksimalnom broju opština".

"Koristim priliku da se još jednom zahvalim svim opštinama na proaktivnom pristupu i ogromnom odzivu, jer to govori da nam ljudi veruju i da vide promene od kada je osnovan Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Takođe, ovo je ujedno i pokazatelj da je neophodno da se budžet poveća, jer imamo kvalitetne i spremne projekte, adekvatne ljude i jaku želju da ubrzamo razvoj nerazvijenih područja", kazao je Tončev.

Vlada Republike Srbije, na predlog Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije, donela je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe) za 2023. godinu.

Javni poziv za podnošenje prijave projekata obajvljen je u „Službenom glasniku RS broj 11/2023“ od 10. februara 2023.

Rok za podnošenje prijave projekata bio je 2. mart 2023.

Prošle godine je projektima 42 nerazvijene opštine, koje su prošle na konkursu, dodeljeno 320 miliona dinara namenjenih za infrastrukturne projekte.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti