Više od 90.000 evra zaplenjeni na Preševu i Prohoru FOTO

Vranje - Tačno 91.000 evra zaplenili su carinici poslednjih dana na graničnim prelazima Preševo i Prohor Pčinjski na jugu Srbije, saopšteno je iz Uprave carina.

U saradnji sa policijom prvi pokušaj nelegalnog prenosa deviza preko granice zabeležen je na prelazu Preševo, kada je radi detaljne kontrole na ulazu u našu zemlju izdvojen BMW, kojim je sam putovao 46-godišnji muškarac sa Kosova.

"Putnik je negirao da ima bilo šta za prijavljivanje, nakon čega su carinici, prilikom pregleda njegovog automobila, u pregradi vozačevih vrata pronašli 80.000 evra.

Koverat sa novčanicama od po 500 evra bio je dobro sakriven ispod raznih sitnica i muzičkih diskova.

Nadležni sud će u prekršajnom postupku odlučivati o sudbini 70.000 evra, koliko iznosi razlika između otkrivene i dozvoljene sume (10.000 evra), koja se ne mora prijavljivati prilikom prelaska granice", navode iz Carine.

U drugom slučaju, na graničnom prelazu Prohor Pčinjski, zbog neprijavljivanja deviza "prekršaj je počinio bračni par makedonskih državljana", dodaje se u saopštenju.

"Oni su putovali automobilom nemačkih registarskih oznaka, a kada su radi kontrole zaustavljeni na izlazu iz zemlje rekli su da nemaju ništa da prijave.

Utvrđeno je, međutim, da vozač u ličnoj torbici ima 30.000 evra za koje nije posedovao potvrdu o unosu, dok je u tašni njegove supruge pronađeno još 11.000 evra.

Nakon što je putnicima vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, uz prekršajnu prijavu do okončanja sudskog postupka zadržana je suma od 21.000 evra", navodi se u saopštenju.

Kako bi se izbegle ovakve situacije iz Uprave carina podsećaju da "svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti treba prijaviti prilikom svakog prelaska državne granice", kao i da "takva procedura ne traje više od nekoliko minuta"

Najnovije vesti