Veselji: Od 14. decembra imaćemo Vojsku Kosova

Predsedništvo Skupštine Kosova na sednici u ponedeljak odlučilo je da se tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) razmatraju na redovnoj sednici koja je zakazana za 14. decembar ove godine, objavio je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

- Dana 14. decembra i zvanično ćemo imati Vojsku Kosova.

To je datum kada će Skupštine Kosova glasati o predlozima zakona o transformaciji Bezbednosne snage u Vojsku.

Čestitke svima - napisao je Veselji na Fejsbuku, prenosi Beta.

Skupština Kosova će na toj sednici najverovatnije velikom većinom usvojiti Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova, Zakon o bezbednosnoj snazi i Zakon o služenju u BSK, čime ova snaga preuzima dužnosti i obaveze oružane snage Kosova.

Protiv transformacije BSK u Oružane snage su se izjasnili Srbija i poslanici Srpske liste, dok su predstavnici međunarodne zajednice zatražili da se te promene mandata izvrše ustavnim izmenama, što je nemoguće zbog suprostavljanja poslanika Srpske liste.

Proces transformacije BSK će trajati najmanje deset godina.

Srpska lista: Nastavak provokacija

Kancelarija za saradnju sa medijima Srpske liste saopštila je da je nаgoveštаj kosovskih vlasti da će formirаti vojsku 14. decembra "nаstаvak provokаcijа", koja se dešava u dаnu kаdа u Prištinu dolаzi evropski komesаr Johаnes Hаn, koji će sa prištinskim institucijama razgovarati o uklanjaju uvozne tаkse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

"Srpskа listа nаjoštrije osuđuje ovаkvo delovаnje, i nаglаšаvаmo dа nаši poslаnici nikаdа neće podržаti formirаnje nekаkvih vojnih formаcijа. Istovremeno zаhtevаmo od međunаrodne zаjednice dа nаjoštrije reаguje, ili dа se jаvno izjаsni kаko nije sposobnа dа održi mir i red nа ovim prostorimа", navodi se u saopštenju.

Po oceni te stranke, Priština tim najavama "krši sve međunаrodne аkte koji su nа snаzi" i jednostrаnim merаmа "ugrožаvаju mir".

Đurić: Novi fitilj na balkanu

- Najava formiranja takozvane kosovske vojske najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu. Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi", naveo je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju u saopštenju.

On je ocenio da je jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela - produbljivanje međuetničke distance u regionu. Navodi da ti to bio novi fitilj na balkanskom buretu baruta.

- Podsećam da je, prema međunarodnim sporazumima kojima je pre dve decenije okončan rat na Kosovu i Metohiji, Kfor jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji naše južne pokrajine, i svaka podrška formiranju nekakve kosovske vojske je udarac u same temelje međunarodnog prava i obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume. Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu", saopštio je Đurić.

Najnovije vesti