Veliki dobrotvor Džon Frotingam dobio ulicu u Vranju

Grad Vranje dobio je ulicu koja će nositi ime velikog dobritvora Džona V. Frotingama.

Ovu odluku odbornici su već usvojili.

Naime, deo Sutjeskine ulice, od raskrsnice sa Kralja Milana do Trga 7. septembar, ubuduće će se zvati Ulica Džona V. Frotingama.

Veliki srpski dobrotvor, Džon V. Frotingam (1878-1935) bio je američki bogataš i filantrop koji je od početka Prvog svetskog rata pa do svoje smrti 1935. godine koristio sopstveni uticaj i novac da pomogne ratom uništenoj Srbiji.

Značajan je za istoriju srpskog naroda u prvim decenijama 20. veka, ali je dugo bio izgubljen za istoričare.

Počeo je da pomaže Srbiji za vreme Balkanskih ratova.

Posle Cerske i Kolubarske bitke Srbiji je poslao prvu ratnu bolnicu sa 250 kreveta, sa hirurškim i medicinskim materijalom u vrednosti ondašnjih 200.000 dolara.

Frotingam je posredstvom Jelene Lozanić, ćerke Sime Lozanića, s kojom se kasnije oženio, i jeromonaha Nikolaja Velimirovića, upoznao Mihajla Pupina, Pavla Hadži Pavlovića, predsednicu udruženja Srpska žena Darinku Grujić i druge viđenije članove srpske zajednice u SAD.

Posredstvom Darinke Grujić sagledao je prilike u kojima živi srpski narod i zainteresovao se za načine zbrinjavanja ratnih siročadi.

Okupacija Srbije poremetila je njegove planove za izgradnju domova za ratnu siročad.

Srpsku ratnu siročad 1917. smestio je u privremene domove u Nici i u drugim francuskim gradovima.

Sa Nikolom Pašićem stigao je na Krf gde je upoznao kralja Petra, Aleksandra Karađorđevića, Stepu Stepanovića, Živojina Mišića...

Najnovije vesti