Veličanstveni crtež Malvine Hofman­­­

U okviru manifestacije ,,Dani Vranja” u Galeriji Narodnog univerziteta otvorena je izložba crteža "Ko je bila Malvina Hofman­­­?", posvećen najpoznatijoj američkoj vajarki 20. veka i njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu.

- U susret obeležavanja sto godina od završetka Velikog rata, ponosno ističemo da je Srbija bila jedan od najvažnijih činilaca koji su doprinelinpobedi, nad tada najmoćnijoj kolonijalnoj sili, Austrougarskoj.

Iako je ovaj period obeležio najveće stradanje srpskog naroda, mala i slobodarska zemlja, pokazala se kao dostojan partner najvećih svetskih sila -rekao je na otvaranju gradonačelnik Milenković.

Od samog početka rata, građani Sjedinjenih američkih država pokazivali su simpatije i podršku prema srpskom narodu.

Slika umirućeg srpskog vojnika sa porukom „Srbiji je potrebna Vaša pomoć“, ojačala je taj osećaj solidarnosti, dodao je on.

Autor postavke Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja, istakao je da je ova izložba omaž prijateljstvu pojedinaca, koje utiče na prijateljstvo država.

- Malvina Hofman je velika američka umetnica koja je ostala zabeležena po veličanstvenim delima, pre svega po 104 bronzane skulpture.

Ona je i autor mnogobrojnih radova koji su prvi put prikazani prošle godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a prvi crtež na ovoj izložbi nastao je u Vranju 1919. godine.

Ova umetnica je napravila plakat "Srbiji je potrebna naša pomoć", na kojoj se nalazi lik umirujućeg vojnika na ostrvu Vido u Grčkoj, koji je tema cele ove priče.

Ova postavka je samo treći deo velike izložbe "Srbija, rat i plakat" - dodao je Čeh.

Direktorka JU Narodni univerzitet Gordana Dimitrijević, zahvalila se autoru na saradnji i gradskom rukovodstvu na podršci, naglasivši da je ova izložba jedna od najznačajnih realizovanih u galerijskom prostoru Narodnog univerziteta.

Izložbu je organizovala JU Narodni univerzitet, a pokrovitelj je Grad Vranje.

Postavka će biti otvorena do 7. septembra.

Najnovije vesti