Veče flaute: Muzička poslastica od baroka do današnjih dana FOTO/VIDEO

Flautista Strašo Temkov i pijanistkinja Marija Vrškova priredili su pravu muzičku poslasticu iz Makedonije, predstavljajući se u utorak uveče vranjskoj publici u koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac, u sklopu manifestacije Maj mesec muzike.

U programu koji je nazvan "Veče flaute" publika je mogla da čuje kompozicije Iana Klarka, Pulanka, Ante Grgina, Džona Rutera, Prokopieva i Aleksandre Karastojanove.

Flautista Temkov demonstrirao je zašto je godinama jedan od najuspešnijih makedonskih muzičara, čija mnogostruka delatnost učvršćuje tradiciju umetničke muzike u Makedoniji i promoviše interpretaciju na duvačkim instrumentima koji su karakteristični za makedonsko podneblje.

Repertoar koji izvodi obuhvata širok opseg kompozicija napisanih od baroka do današnjih dana, a zapažena je njegova težnja da promoviše nova dela – kako svetske, tako i regionalne literature za flautu.

PROFIL

Strašo Temkov rodom je iz Kavadaraca. Jedan je od najuspešnijih makedonskih muzičara svoje generacije. Studije je završio na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju, a postdiplomske na Muzičkoj akademiji Pančo Vladigerov u Sofiji. U periodu od 1991. do 2010. godine njegova flauta je prepoznatljiv znak Makedonske filharmonije. Nastupao je sa filharmonijama i kamernim orkestrima na podijumuma koncertnih sala širom Evrope i sveta, čak i u Karnegi holu u Njujurku. Izdao je dva CD-a u saradnji sa pijanistkinjom Marijom Vrškovom. Temkov je profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju, kao mentor osnovnih i master studija.

PROFIL

Marija Vrškova je iz Bitolja. Diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju sa najvišom ocenom. Magistarske studije završila je na Univerzitetu CUM. Snimila je nekoliko CD-a sa eminentnim makedonskim muzičarima i jedan solistički album 2010. godine. Kao solista i kamerni muzičar nastupala je širom Evrope. Vrhunac njenog umetničkog rada je nagrada za specijalno umetničko dostignuće koju je dobila na takmičenju "Ohridski biser" 2009. godine. Trenutno je angažovana kao docent na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju.

Manifestacija Maj mesec muzike u Vranju nastaviće se u sredu 15. maja nastupom gitariste Miloša Janjića u koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Janjić je rodom iz Aleksinca.

Diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Srđana Tošića u Beogradu.

Aktivan je kao koncertni izvođač više od dve decenije.

Koncert je zakazan za 19 časova.

Najnovije vesti