Vanja Grbić: Javni čas o odbojci drugačijoj od klasične (VIDEO)

Vladimir Vanja Grbić, proslavljeni srpski odbojkaš i osvajač zlatne olimpijske medalje, održao je u četvrtak javni čas odbojke u Sportskoj hali u Vranju.

- Ovo je neka vrsta promocije odbojke i promocija kampa odbojke na Zlatiboru.

Pokušavam da deci i trenerima približim način na koji razmišljam i na koji obučavam decu i trenere o usvajanju odbojkaške tehnike, koji je malo drugačiji od klasičnog.

Jer, deca su danas drugačija.

Imaju mobilne telefone koje, pod znacima navoda, smatram najvećim neprijateljem njihovog zdravlja.

Treneri danas treba više da budu animatori deci, mora svaki trener najpre da vidi da li je deci ono što im zadajemo interesantno ili nije, a ne da mehanički sprovodi vežbe koje su zacrtane raznim programima treninga.

Način na koji ja sa decom radim tehniku je takav da pre svega njima bude interesantan.

Radim to kroz igru i teram ih da se zainteresuju da nauče da pobeđuju, ali ne samo radi pobede, već i zbog druženja i adekvatnog sportskog nadmetanja - kaže Grbić.

On dodaje da je ranije postojao sistem prepoznavanja sportskih talenata u školama, koji je pratilo adekvatno usmeravanje ka određenim granama sporta.

- Sport je bio ozbiljna komponenta socijalnog odnosno društvenog sazrevanja.

Danas to ne postoji i deca u najvećem broju gradova plaćaju članarinu samo da bi nešto trenirali, ali se ne gledaju afiniteti i kvalitet, već je motiv u tome da bi samo mogli da učestvuju u nekom sportu - kaže popularni Vanja.

On dodaje da je danas "sve podređeno ekonomiji, a ne kvalitetu".

- Takva vrsta negativne selekcije je kobna i samo je pitanje vremena kada će se sve urušiti ako se tako nastavi.

Mi talenta imamo, ali talenat ne znači da će neko da bude vrhunski šampion.

Talenat znači da imamo potencijal, odnosno mogućnost da postanemo neko i nešto, i svako od nas ima neki talenat.

Suština je naći adekvatan način kako da se deca opuste, da nemaju strah, upoznaju sebe i shvate u čemu imaju talenat.

I da na tome rade i razvijaju se, poštujući sve faze neophodne da neko bude sto posto zdrava ličnost - rekao je Grbić u izjavi za Vranje News.

PROFIL

Vladimir Grbić, poznat kao Vanja (rođen 14. decembra 1970. godine u Zrenjaninu), jedan je od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena. Član je odbojkaške Kuće slavnih. Ukupno je u dresu reprezentacije osvojio 14 medalja i proglašen je za najboljeg igrača Evrope 2000. godine. Najveći uspeh postigao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, kada je osvojio zlatnu medalju. Bio je član reprezentacije koja je osvojila titulu šampiona Evrope 2001. godine. Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio za najboljeg muškog sportistu 1996. i 2000. godine, a 1999. i 2000. godine mu je dodeljena zlatna značka Sporta, nagrada za najboljeg sportistu u Jugoslaviji. Nakon završetka igračke karijere, obavljao je funkciju prvog potpredsednika Odbojkaškog saveza Srbije i član je komisije za razvoj svetske odbojke u FIVB.

(Wikipedia)

Najnovije vesti