Usvojene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi: Da se i građanin pita

Skupština Srbije usvojila je u sredu izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi, kojima se postiže bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti, kao i efikasniji rad opština i gradova.

Uključivanjem u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave i građani će imati mogućnost da kažu šta da se gradi, a javnost će biti uključena u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenta.

Važna novina je da će pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom biti dovoljno da se pokrene građanska inicijativa.

Zakonom je predviđeno i da je minimalan rok za sazivanje sednice Skupštine opštine odnosno Skupštine grada 24 časa čime se sprečava zloupotreba ovlašćenja u pogledu neprimerenog roka za sazivanje sednica skupština, što omogućava njihov bolji rad.

Broj lokalnih funkcionera zavisiće od broja stanovnika opštine ili grada, a uređuje se i položaj mesnih zajednica u težnji da one budu mesto gde će se prepoznati problemi i razgovarati o potrebama građana.

Opštine i gradovi se podstiču na saradnju i zajedničko obavljanje poslova poput komunalnih i inspekcijskih.

Grad Vranje je grad u Pčinjskom okrugu na jugu Srbije. Po podacima iz 2004. zauzima površinu od 860 km2 (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 44.721 ha, a na šumsku 32.478 ha). Sedište grada kao i okruga je gradsko naselje Vranje. Grad Vranje se sastoji od 27 naselja: 2 gradska (Vranje i Vranjska Banja) i 103 seoska naselja. Po podacima iz 2002. godine u gradu je živelo 87.288 stanovnika. Po prethodnom popisu, iz 1991. godine, je bilo 86.518 stanovnika. Po podacima iz 2004. prirodni priraštaj je iznosio 1,8 promila. U gradu Vranju se nalazi 60 osnovnih, 7 srednjih škola, jedna viša škola i jedan fakultet.

Najnovije vesti