Usvojen završni račun: Priliv u budžet grada 220 miliona veći nego 2018.

Obrazlažući predlog odluke o završnom računu budžeta grada Vranja za 2019. godinu, u okviru sednice Skupštine grada Vranja na Dan oslobođenja 7. septembar, gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić rekao je da je u prošloj godini ostvaren rekordan priliv sredstava u budžet od 3,07 milijardi dinara, što je za 7 odsto ili 220 miliona dinara više nego u prethodnoj godini.

- Veoma je značajno povećanje tekućih prihoda u visini od 500 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu, što je delimično ostvareno od povećanja poreza na dohodak, naplate zaostalih dugovanja poreza na imovinu, povećanja transfernih sredstava.

Ostvareni su vanredni prilivi od prodaje zemljišta kod "Rode" i drugog zemljišta u iznosu od 283 milona dinara.

Tokom 2019. godine, u budžet grada iz transfera ostvareno je 246 miliona dinara više, odnosno 41 odsto više u odnosu na 2018. godinu - rekao je Kostić.

On je naglasio da bi javni dug grada Vranja bio bi mnogo veći da nije bilo pomoći republike.

- Ponosan sam na rad cele službe za budžet i finansije jer smo prvi put dobili pozitivno mišljenje eksterne revizije od kako je izveštaj obavezni deo završnog računa.

Skoro tri godine radimo na unapređenju sistema finansijskog upravljanja i kontrole, što potvrđuju izveštaji eksterne revizije.

Za realizaciju kapitalnih objekata tokom 2019. godine utrošeno je 667 miliona dinara, što je za 61 odsto više u odnosu na 2018. godinu.

Neki od najznačajnijih projekata su završetak pozorišta, Hirurškog bloka, obilaznice, Radničke ulice, stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i realizacija Komunalnog programa - rekao je Kostić.

Na sednici je doneta odluka o pristupanju promeni Statuta grada Vranja.

Gradonačelnik Slobodan Milenković kazao je tim povodom da, s ciljem usklađivanja Statuta sa važećom zakonskom regulativom, postoji potreba za određenim izmenama.

- Promene statuta potrebno je pre svega sprovesti u delu nadležnosti pojedinih organa grada čime se stvaraju uslovi za nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave i unapređenje rada organa Gradske uprave - rekao je Milenković.

U radnom delu potvrđeni su mandati odbornicima i usvojen predlog rešenja o imenovanju članova stalnih radnih tela - saveta i komisija lokalnog parlamenta.

U nastavku sednice usvojeni su izveštaji o radu lokalnog ombudsmana, Gradskog pravobranilaštva i glavnog urbaniste grada Vranja za prošlu godinu.

Usvojen je i tekst javnog oglasa o otuđenju stanova iz javne svojine grada Vranja javnim nadmetanjem, kao i rešenja o otuđenju uz naknadu u novcu javnog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Vranja sa pojedinih katastarskih parcela.

Odbornici su usvojili predlog Rešenja o prestanku mandata i imenovanju predsednika i članova Upravnih i Nadzornih odbora svih javnih ustanova, kao i Predlog rešenja o prestanku mandata i imenovanju članova školskog odbora Osnovne škole za obrazovanje odraslih u Vranju.

Najnovije vesti