Usvojen rebalans gradskog budžeta: Prihodi projektovani na 2,99 milijarde

Nacrt odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Vranja za 2022. godinu (prvi rebalans budžeta) usvojen je na 93. sednici Gradskog veća.

Bojan Kostić, gradski većnik za budžet i finansije, istakao je da su prilikom pripreme ove odluke prioriteti bili "obezbeđivanje finansijske stabilnosti grada i nesmetanog funkcionisanja lokalne samouprave".

"Rebalansom budžeta prihodi i primanja su projektovani na 2,99 milijarde dinara, a rashodi i izdaci na 3,13 milijardi.

Budžetski deficit projektovan je na iznos od 140 miliona dinara, odnosno 5 odsto prihoda budžeta grada, koji se pokriva neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 110 miliona dinara i sa primanjima od zaduženja u iznosu od 30 miliona dinara", rekao je Kostić.

On je dodao da su kapitalne investicije zadržane na nivou od 18 odsto u rashodima budžeta grada, "kao što je planirano inicijalnim budžetom".

"Projekcija prihoda je na istom nivou kao i ostvareni prihodi u 2021. godini, a rashodi su veći za oko 140 miliona dinara.

U drugoj polovini godine, zbog poskupljena energenata kod budžetskih korisnika, predvideli smo veća sredstva za finansiranje.

Zbog trenutne situacije realizacija pojedinih kapitalnih projekata poput rekonstrukcije Sportskog centra, uređenja platoa između ulica Generala Belimarkovića i Kralja Stefana Prvovenčanog i realizacija preostalog dela Komunalnog programa biće odložena za sledeću godinu.

Na ovaj način biće ostvarena ušteda od oko 150 miliona dinara", kazao je Kostić.

Refinansiranje kredita

Većnici su na sednici prihvatili Odluku o refinansiranju postojećih kredita.

"Cilj ove odluke je obezbeđivanje boljih finansijskih uslova za finansiranje kredita, tako što ćemo produžiti rok otplate i na taj način smanjiti godišnje obaveze za servisiranje. Na taj način, do kraja ove godine biće ostvarena ušteda od preko 50 miliona dinara na rashodnoj strani, što će dodatno ojačati budžet grada", kazao je većnik Kostić.

Takođe, dodao je on, neophodno je bilo predvideti povećanje troškova za završetak započetih projekta poput izgradnje vrtića u naselju Raška, rekonstrukcije vrtića Dečja radost, izgradnje dečjih igrališta i rekonstrukcije Ulice Kosovske.

Priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju izuzetno značajnog projekta, rekonstrukcije Ulice Partizanski put, kazao je.

"Rebalansom budžeta grada predviđena su sredstva za realizaciju svih prioritetnih projekta na teritoriji grada Vranja", zaključio je većnik.

Odluke

Na sednici Gradskog veća usvojeni su Plan generalne regulacije zone 3 u Vranju, Odluka o osnivanju Saveta za rodnu ravnopravnost, kao i Pravilnik o načinu korišćenja usluga sa posebnim pogodnostima za mlade na teritoriji grada Vranja. Članovi Gradskog veća prihvatili su i Nacrt godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za područje grada Vranja za 2022. godinu, Odluku o akustičnom zoniranju i merama zaštite od buke, kao i Rešenje o formiranju organizacionog odbora za manifestaciju Balkansko prvenstvo u odbojci, koje će biti održano u Vranju.

Najnovije vesti