Usvojen program obeležavanja devet i po vekova Prohora Pčinjskog

Vranje/Prohor Pčinjski - Organizacioni odbor za obeležavanje 950 godina od osnivanja Manastira Prohor Pčinjski i 700 godina od obnove ovog manastira usvojio je program proslave velikih jubileja.

Na sednici, kojoj je prisustvovalo trideset članova od 45 članova Organizacionog odbora, obavljen je izbor Izvršnog odbora od 21 člana koji će biti operativno telo Organizacionog odbora.

Neke od aktivnosti u sklopu usvojenog programa biće održavanje Međunarodnog naučnog simpozijuma Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu od 11. do 13. juna 2020. godine u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog; potom svečano obeležavanje jubilarne godišnjice i svečana akademija koja će se održati u Manastiru Prohor Pčinjski 13. septembra 2020. godine.

Još niz aktivnosti od januara do novembra 2020. biće u sklopu programa poput izložbi, štampanja i prezentacija monografija i časopisa, snimanje dokumentarnog i igranog filma o Prohoru Pčinjskom, susreti omladine iz dijaspore i letnja škola u manastiru.

ČLANOVI

Članovi Organizacionog orbora za proslavu jubileja manastira između ostalog su episkop vranjski Pahomije kao predsednik odbora, predsednik; arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, Nikola Selaković, ministar kulture Vladan Vukosavljević, Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije. U odboru su i predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice Srpske, Vojske Republike Srbije, Filozofskog, Pravnog i Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nišu; ugledni naučni, kulturni i javni radnici iz Beograda, Niša i Vranja, predstavnici Srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, narodni poslanici iz Pčinjskog okruga, predstavnici opština Vranje, Bujanovac i Trgovište, predstavnici monaštva i sveštenstva Eparhije vranjske i članovi eparhijskih tela eparhije vranjske.

Episkop vranjski Pahomije kazao je da je predsednik republike Srbije Aleksandr Vučić prihvatio da bude pokrovitelj obeležavanja ovih jubileja.

Episkop je podsetio da manastir ima svoj duhovni i istorijski kontinuitet od XI veka (1070. godine), kada ga je podigao vizantijski car Roman IV Diogen, preko obnove za vreme Svetog kralja Milutina u XIV veku, pa sve do njegove značajne uloge u periodu oslobađanja ovih krajeva Stare Srbije krajem IXX i početkom XX veka, do današnjih dana.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković obavestio je prisutne o aktivnom učešću države Srbije u obeležavanju ovih jubileja manastira, ukazavši na spremnost države da pomogne u svim segmentima.

Na sednici je izabran i programski savet za organizaciju Mećunarodnog naučnog simpozijuma na temu Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu koji ima 17 članova.

Najnovije vesti