Usvojen program Festivala Zlatni puž: Na konkurs stiglo 1.500 filmova

Usvojen je program ovogodišnjeg 7. Svetskog dečjeg festivala animiranog filma Zlatni puž u Vranju, na sastanku Organizacionog odbora festivala koji je održan u utorak.

Festival će biti održan od 13. do 17. septembra.

Po rečima direktora Škole animiranog filma (ŠAF) Miroslava Đerića predviđene su projekcije filmova u dve kategorije u takmičarskoj selekciji, projekcije u informativnoj selekciji, kao i projekcije animiranih filmova kao pratećeg programa festivala koji nisu uvršteni u zvanični ili informativni program.

Tokom festivala biće prikazan jedan dokumentarni film u trajanju od desetak minuta.

Učesnici festivala biće u prilici da prođu određenu edukaciju i steknu nova znanja iz oblasti animacije, kao i radionicu u okviru koje će i sami napraviti jedan film u trajanju do tri minuta.

U planu je izložba crteža ili fotografija iz arhive ŠAF-a.

Do sada je pristiglo više od 1.500 filmova iz 87 zemalja sveta, što govori o rejtingu festivala na svetskom nivou.

Filmove koji budu prošli selekciju ocenjivaće stručni žiri u sastavu Nikola Majdak - mlađi, Kuzman Kuzmanovski i Nitin Donde.

Najbolja ostvarenja u dve kategorije biće nagrađena Zlatnim, Srebrnim i Bronzanim pužem.

Predviđena je i nagrada Nikola Majdak za kameru, kao i Grand pri festivala.

Na sastanku odbora je rečeno da će realizacija festivala "zavisiti od trenutne epidemiološke situacije", kao i da će se tokom trajanja programa "poštovati sve protivpandemijske mere koje u tom trenutku budu na snazi".

Najnovije vesti