Usvojen nacrt Odluke o budžetu grada Vranja za 2023. godinu

Nacrt Odluke o budžetu grada Vranja za 2023. godinu usvojen je u sredu na sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Slobodan Milenković.

Gradski većmnik za budžet i finansije Bojan Kostić rekao je na konferenciji za medije nakon sednice da se lokalna smouprava, planirajući budžet za 2023, "rukovodila principima opreznosti i strpljenja, obzirom na to u kakvim se uslovima posluje i na izazove sa kojima se susreće".

"Zato smo se trudili da imamo realnu projekciju prihoda i da imamo spremne projekte koje bi u toku godine, kandidovanjem istih kod nadležnih ministarstava i donatora, pokušali da realizujemo", rekao je Kostić.

Odlukom o budžetu utvrđeni su prihodi i primanja u iznosu od 3,23 milijarde dinara odnosno 13,6 odsto više od početnog budžeta u 2022. godini.

Što se tiče rashoda, oni su utvrđeni u iznosu od 3,28 milijarde dinara, odnosno 11,5 odsto više u odnosu na početni budžet za ovu godinu.

"Tako da se dolazi do fiskalnog deficita od 55,2 miliona dinara, što je učešće od 1,7 procenta u prihodima lokalne samouprave", istakao je Kostić.

On je dodao da je "lepa vest da su u budžetu Republike Srbije predviđena sredstva za izgradnju gasovoda" koji će povezati Leskovac i Vranje, tako da će grad morati što pre da širi mrežu, kako bi energente koje gradska toplana koristi zamenili gasom, koji je i ekonomski i ekološki prihvatljiviji.

Vranje dobija Jedinstveno upravno mesto

Danijela Milosavljević, gradska većnica, istakla je na konferenciji za medije da su na sednici usvojeni i nacrti odluka o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, Odluke o izmenama Odluke o lokalnim administrativnim taksama i Kadrovskog plana Gradske uprave grada Vranja za 2023. godinu, koji će biti prosleđeni skupštini na usvajanje. Većnici su razmatrali i usvojili i Predlog Komisije za dodelu podsticajnih sredstava registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji grada Vranja u 2022. godini, kao i Tekst javnog konkursa radi prikupljanja pisanih ponuda za davanje u zakup lokacija za postavljanje privremenih objekata - pokretnih objekata i aparata. Većnici su dali zeleno svetlo i na Nacrt odluke o izmenama i dopunama Odluke o organizaciji Gradske uprave grada Vranja, odnosno formiranja jednstvenog upravnog mesta.

"To jedinstveno upravno mesto nalaziće se u Uslužnom centru Gradske uprave, imaće četiri šaltera i kol centar. Treba naglasiti da je od 174 opštine na teritoriji Srbije grad Vranje šesta lokalna samouprava koja formira jedinstveno upravno mesto, gde će na jednom mestu građani moći da ostvaruju svoja prava", rekla je Milosavljević.

Najnovije vesti