Usvojen drugi rebalans budžeta: Prihodna strana veća za 192 miliona

Nacrt Odluke o izmeni i dopuni odluke o budžetu grada Vranja za 2021. godinu, odnosno drugi rebalans gradskog budžeta, usvojen je u sredu na 59. sednici Gradskog veća.

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić rekao je novinarima posle sednice da je prihodna strana veća je za 192 miliona dinara u odnosu na prethodni rebalans, a da se skoro polovina ovog povećanja odnosi "na očekivane prihode od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta za hotel u Vranjskoj Banji".

"Od tog iznosa 50 miliona dinara namenjeno je Vranjskoj Banji.

S druge strane povećan je porez na zarade u odnosu na inicijalno planiran budžet, pored rasta zarada, preduzeća u restruktuiranju redovno izmiruju poreze na zarade", rekao je Kostić.

On je dodao da je izdvojeno dodatnih 5 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, odnosno sufinansiranje nabavke opreme za poljoprivredne proizvođače u okviru saradnje sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom agencijom za razvoj Pčinjskog okruga.

"Oko 80 miliona dinara naknadno je predviđeno za komunalno opremanje lokacija na kojima se grade zgrade za pripadnike službi bezbednosti i Centra za vanredne situacije.

Izdvajaju se sredstva za nadzor u okviru rekonstrukcije Zdravstvenog centra i izgradnju kotlarnice na biomasu", kazao je Kostić.

On je dodao da zajednička aktivnost grada i republike "daje odlične rezultate".

"Iz budžeta grada maksimalno se podržavaju republički projekti, a s druge strane oko 220 miliona dinara su namenski transferi iz republike sa kojim možemo brže da realizujemo planirane projekte poput rekonstrukcije Narodnog muzeja i Zdravstvenog centra", istakao je većnik.

Obezbeđeno je dodatnih 40 miliona dinara za uređenje ulica i puteva u seoskim mesnim zajednicama, kazao je, kao i da su rebalansom predviđena sredstva za izgradnju vodovodne mreže u selima Bresnica i Moštanica, hitnu sanaciju zgrade Haremluka, kao i za uređenje sportskih terena u selima donji Vrtogoš ž i naseljima Ledena stena i Raška.

Ostale odluke

Gradski većnici usvojili su izveštaje o izvršenju budžeta grada Vranja za period od 1. januara do 30. juna i od 1. januara do 30. septembra ove godine. Na sednici u sredu razmatran je i prihvaćen Nacrt odluke o izradi druge izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Vranja, kao i Predlog rešenja o određivanju javnih parkirališta na teritoriji grada Vranja. Usvojeni su i Nacrt odluke o izmeni i dopuni odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Vranja, Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava učenika osnovnih i srednjih škola na finansijsku podršku, kao i Predlog Rešenja o o obrazovanju organizacionog odbora za obeležavanje manifestacije "Digitalna ekspedicija - Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti".

Najnovije vesti