Usvojen budžet za 2023: Projekcija prihoda 3,23 milijarde

Odluka o budžetu grada Vranja za 2023. godinu usvojena je u petak na tridesetoj sednici Skupštine grada.

Bojan Kostić, gradski većnik za budžet i finansije, rekao je pred odbornicima da su ovom odlukom ukupno planirani "prihodi i primanja" u iznosu od 3,23 milijarde dinara.

"To je na nivou ostvarenih prihoda iz 2021. i 2022. godine.

Rashodi su planirani u iznosu od 3,28 milijarde dinara.

Deficit iznosi 55,2 miliona dinara, odnosno 1,7 odsto od planiranih prihoda i on se skoro u potpunosti pokriva budžetskom rezervom”, predočio je Kostić.

Govoreći o najvažnijim investicijama u narednoj godini, spomenuo je projekat izgradnje toplovoda na teritoriji grada Vranja.

"U sklopu javnog privatnog partnerstva planirana je izgradnja dve kotlarnice na biomasu i do tih lokacija je potrebno izgraditi toplovod u dužini od 3,2 kilometra.

Na taj način biće supstituisan energent mazut, što će značajno poboljšati kvalitet vazduha i smanjiti troškove funkcionisanja JP Novi Dom.

Takođe, važno je pomenuti da je u republičkom budžetu planirana izgradnju gasovoda od Leskovca do Vranja, tako da će grad morati što pre da proširi mrežu kako bi energente, koje naša toplana koristi, zamenili gasom.

Gas je ekonomski i ekološki prihvatljiviji", rekao je Kostić

On je dodao da je u 2023. godini planirana i izgradnja vodovodne mreže ka moravskim selima.

"Pre svega ka Neradovcu, što će značajno unaprediti komunalnu infrastrukturu.

Značajna sredstva u naredne dve godine biće uložena u izgradnju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, a za te namene planirana su sredstva u iznosu 250 miliona dinara.

Planira se završetak Baba Zlatine ulice, Kosovske, vrtića u naselju Raška i izgradnja dečjeg igrališta u selu Gornji Vrtogoš.

Kada je reč o državnim kapitalnim investicijama, nastavlja se projekat rekonstrukcije Opšte bolnice koji se finansira preko Kanacelarije za javna ulaganja, vrednosti 15 miliona evra, kao i projekat Čista Srbija, čijom realizacijom se planira izgradnja fekalne kanalizacione mreže na teritoriji grada Vranja u vrednosti 70 miliona evra", kazao je Kostić.

Budžet Banje 185 miliona

Odbornici Skupštine grada Vranja usvojili su u petak Odluku o budžetu gradske opštine Vranjska Banja za 2023. godinu, koju je obrazložio predsednik gradske opštine Dragan Sentić.

"Nacrtom odluke o budžetu gradske opštine Vranjska Banja za narednu godinu planirani su ukupni prihodi i primanja u iznosu od 185 miliona dinara", rekao je Sentić.

Najnovije vesti