Ustanove kulture potpisale protokol o saradnji sa Muzejom žrtava genocida VIDEO

U sali Skupštine grada protokol o saradnji Muzeja žrtava genocida u Beogradu i vranjskih ustanova kulture - Narodnog muzeja Vranje, Istorijskog arhiva 31. januar i Javne biblioteke Bora Stanković, potpisali su u petak direktori ovih ustanova Dejan Ristić, Maja Aleksić, Borivoje Manasijević i Zoran Najdić.

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović naglasila je ovom prigodom da je uspostavljanje ove saradnje "od velikog značaja za grad Vranje jer će u narednom periodu institucijama kulture, potpisnicama protokola, a samim tim i vranjskoj javnosti biti dostupne bogate arhivske, bibliotečke i muzejske zbirke".

"Verujemo da će Muzej žrtava genocida u saradnji sa našim ustanovama organizovati brojna predavanja i druge sadržaje.

Smatramo da nije dovoljno samo znati nazive mesta na kojima su se desili stravični zločini tokom Drugog svetskog rata i ratova devedesetih.

Potrebno je mnogo više kako bi se znala prava istina o genocidu koji se dešavao nad srpskim življem.

Uspostavljanjem saradnje sa Muzejem žrtava genocida potrudićemo se da kod mladih naraštaja, i ne samo kod njih izgradimo kulturu sećanja, jer kao pripadnici naroda koji je mnogo puta kroz svoje viševekovno postojanje pretrpeo brojne zločine i genocide ne smemo da dozvolimo da se oni zaborave.

U ime lokalne samouprave uveravam vas da ćete imati punu podršku u realizaciji svih zajedničkih aktivnosti, tako da iskreno verujem da je pred nama plodonosna saradnja", kazala je Jović.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je da je jedini način za zajednički rad "uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje".

"Za nas potpisivanje protokola o saradnji nije samo još jedna prilika da potpišemo neki dokument.

Naprotiv, već tokom oktobra i novembra mi ćemo organizovati čitav niz obrazovnih aktivnosti, pre svega sa mladima.

Veoma je važno da se naoružamo znanjem kako bismo odgovorili na pravi i celovit način na sve one izazove pred kojima se nalazimo", naglasio je Ristić.

Najnovije vesti