USS Sloga: Povećanje minimalca već pojela realna inflacija

Odluku o povećanju minimalne cene rada za 8,6 odsto za 2019. godinu, da ona po satu iznosi 155 dinara, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su sramnom i ponižavajućom jer je, kako su naveli, taj rast unapred "pojela" realna inflacija, a ne zvanična statistika kojom "vlast barata".

Vlada Srbije i Unija poslodavaca odlučili su u ponedeljak da minimalnu cenu rada za sledeću godinu povećaju za 8,6 odsto i da se cena sata sa sadašnjih 143 dinara podigne na 155 dinara, a sindikati su tražili povećanje od deset odsto.

To što se, kako "Sloga" navodi, "navodno" sa ovom odlukom nisu saglasili predstavnici reprezentativnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS "Nezavisnost" - ne umanjuje njihovu punu odgovornost i krivicu.

- Učešćem u radu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije sindikati daju pun legitimitet ovakvim ponižavajućim odlukama prema onima čije bi interese trebalo da brane i čiju članarinu ubiraju, a to su radnici - naveo je sindikat "Sloga".

Dodaje se da "ipak, najveću odgovornost snosi aktuelna vlast i kompletna Vlada Srbije na čelu sa nekompetentnom premijerkom i još nekompetentnijim ministrom finansija Sinišom Malim koji svoje odluke ne donose samostalno već isključivo po diktatu iz predsedništva Srbije na Andrićevom vencu".

Ističe se da "vlast posle niza štetnih mera, od neustavnog umanjenja penzija, ukidanja raznih socijalnih davanja, pa do platnih razreda za zaposlene u javnoj upravi i držanja niske minimalne cene rada, nema rešenja za jačanje ekonomije na realnoj osnovi, osim da se zadužuje".

Posledica takve politike je, kako se navodi, štednja "na plećima građana i privlačenje stranih investitora uz subvencije i garanciju da će im se kao poslodavcima obezbediti jeftina radna snaga".

- Niska cena rada podstaći će još veći egzodus obrazovanih i kvalifikovanih ljudi u inostranstvo, tamo gde se njihov rad više ceni - navodi se u saopštenju "Sloge".

Najnovije vesti