Uskoro ponovo posao za mlade kroz program Moja prva plata

Od 1. oktobra u Vranju i Srbiji krenuće realizacija druge faze ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata.

Druga faza je namenjena nezaposlenim osobama i mladima bez radnog iskustva i omogućava im prijavljivanje preko sajta www.mojaprvaplata.gov.rs do 31. oktobra.

Preko programa Moja prva plata ove kategorije mogu da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, na taj način steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje, poručuju iz Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Vranju.

Planirano je uključivanje do 10.000 mladih u Srbiji sa srednjim i visokim obrazovanjem do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva (ili sa radnim iskustvom kraćim od 6 meseci stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu), a nalaze se na evidenciji nezaposlenih NSZ.

Program Moja prva plata realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci tokom kojih NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara.

Pored toga, NSZ mladima uključenim u ovaj program uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Prva faza u realizaciji programa Moja prva plata, koja je prethodila ovoj, podrazumevala je prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje pozicija i završena je 23. septembra.

Na sajtu Moja prva plata nalaze se sve odobrene pozicije na koje kandidati mogu konkurisati.

Treća faza programa namenjena je izboru kandidata od strane poslodavaca koji će proces selekcije moći da obavljaju od početka prijave kandidata, dok će povezivanje (konačan izbor) kandidata poslodavci iz privatnog sektora moći da obave u periodu od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra.

U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata biće formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima koje će biti dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Četvrta faza realizacije programa se odnosi na potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata, dok će sprovođenje programa početi u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata, Nacionalna služba za zapošljavanje je 20. avgusta ove godine raspisala Javni poziv koji je dostupan na sajtu NSZ (www.nsz.gov.rs) i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Najnovije vesti