Uručene Svetosavske nagrade: Pogledajte ko su laureati FOTO/VIDEO

Nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2023. godinu dodeljena je u petak uveče na Svetosavskoj akademiji OŠ Branko Radičević u Vranju.

U okviru večeri posvećenoj onima koji su zadužili prosvetu u prethodnoj godini, Nagrada Sveti Sava za najboljeg vaspitača ili stručnog saradnika pripala je Bosiljki Ristić, vaspitačici vrtića Pčelica.

Za najboljeg profesora razredne nastave proglašena je Silvana Ivković iz OŠ Vuk Karadžić, dok je nagrada za najboljeg veroučitelja-katihetu dodeljena Vesni Jovanović, veroučiteljici iz iste škole.

Nagrada za najboljeg nastavnika predmetne nastave osnovne škole uručena je Mileni Stanković, nastavnici matematike OŠ Jovan Jovanović Zmaj.

Nagrada Sveti Sava za najboljeg nastavnika predmetne nastave srednje škole za 2023. godinu dodeljena je Mirjani Stamenković, profesorki biologije Medicinske škole Dr Izabel Emsli Haton.

Za najboljeg učenika osnovne škole u 2023. godini nagrada je uručena Danici Simić, učenici OŠ Branko Radičević, a za najboljeg srednjoškolca proglašen je Bogdan Stefanović, učenik Gimnazije Bora Stanković.

Specijalno priznanje Sveti Sava, za izuzetan dugogodišnji doprinos u oblasti obrazovno–vaspitnog rada, dodeljeno je ŠOSO Vule Antić.

Nevena Stanković, učenica OŠ Radoje Domanović, dobila je pohvalu, jer iako pohađa nastavu po IOP –u 2, na republičkom takmičenju u posebnoj kategoriji osvojila je prvo mesto i dokazala da i inkluzivna nastava može dati rezultat.

Govoreći u ime nagrađenih Irena Milovanović, direktorka OŠ Branko Radičević, rekla je da je Savindan idealna prilika "da se osvrnemo na Savine temelje obrazovanja i pogledamo u budućnost".

O liku i delu Svetoga Save i značaju svetosavlja kroz prizmu današnjice besedio je Nenad Bojkov, magistar teologije.

"I hristolik i bogolik bio i jeste naš prvi i jedini, uvek prvi i uvek jedini Sveti Sava.

Nema veće radosti i veselja nego što je misao o tome da nam je roditelj onaj koji svom velikom ocu beše otac", istakao je Bojkov.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su Gradski mešoviti i hor Muzičke škole Stevan Mokranjac, đaci vranjske gimnazije i medicinske škole.

U subotu, poslednjeg dana manifestacije, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju biće održani sveta liturgija, rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola.

U školama će se proslavljati Savindan.

U večernjima satima planiran je tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika.

Milenković: Da ostanemo na putu svetosavlja

Predsednik Privremenog organa Grada Vranja Slobodan Milenković čestitao je svim laureatima, ističući da veliki doprinos u organizovanju manifestacije daju đaci, njihovi učitelji, nastavnici i profesori, uz podršku roditelja.

"I upravo zbog tog truda, rada i posebno postignutih rezultata ustanovljena je i nagrada Sveti Sava, posebno priznanje koje pojedincima i kolektivima treba da bude potvrda da su na pravom putu – putu svetosavlja. I u godinama koje su pred nama trudićemo se da nastavimo tako, jer svetosavlje je jedan od najjačih bedema opstanka srpskog naroda na ovim prostorima'', naglasio je Milenković.

Najnovije vesti