Uručena pomoć vranjskim bolnicama u COVID sistemu

Najveći deo donacija za COVID ambulantu, bolnice i porodilište u Vranju u petak je uručen lekarima i medicinskim sestrama/tehičarima koji rade u COVID sistemu, a u narednim danima biće uručen i ostatak, objavljeno je iz Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) u Vranju.

U akciji prikupljanja pomoći javilo se 184 donatora, pravnih i fizičkih lica.

Na račun Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovoornost (CMTDO), inicijatora akcije, uplaćeno je 579.499 dinara, preko platforme donacije.rs još 137.705 dinara.

Kada je reč o donacijama u robi, okvirna vrednost prikupljenih sredstava je oko milion dinara.

Mnogi donatori želeli su da ostanu anonimni.

Takođe, Ambasada Kraljevine Norveške za iznos od 60.000 dinara kupiće dodatnu medicinsku opremu kao vid pomoći zdravstvenom sistemu u Vranju, navodi se u saopštenju CMTDO.

Akciju je, na osnovu građanske inicijative, pokrenulo ovo udruženje.

- Akcija je predstavljala veliki izazov za nas, ali i veliko iznenađenje jer je, u vreme epidemije izazvane virusom Covid-19, pokrenula još jednu epidemiju – epidemiju humanosti i solidarnosti.

Motiv je bio poziv da, u ovim teškim danima, budemo uz naše lekare, medicinske sestre/tehničare i ostalo osoblje angažovano u sistemu borbe protiv virusa, kao i da pacijentima koji biju najtežu bitku obezbedimo dostojanstvene uslove lečenja - navode iz CMTDO.

U saopštenju se dodaje da je najveća novčana uplata iznosila 100.000, a najmanja 500 dinara.

- Za nas sve imaju jednaku vrednost.

One su podjednako odraz humanosti i solidarnosti naših sugrađana koji su složno, bez velikih reči i pompe, ustali na noge, stali jedni uz druge i odlučili da se bore protiv nevidljivog neprijatelja.

Veliki je doprinos i naših ljudi koji žive i rade u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Nišu, ali i naših komšija iz Trgovišta, Bujanovca i Preševa, kao i Vranjanaca iz Australije, Norveške, USA, Katara, Italije - rekla je Jelena Marinković, portparolka CMTDO.

Ilustracije radi, nabavljena je mašina za pranje i sušenje veša za Kovid 4 bolnici, frižideri za sve četiri bolnice, više od 30 pulsnih oksimetara, 20 digitalnih toplomera, 10 beskontaktnih toplomera, 4.000 zaštitnih maski i isto toliko rukavica, 11 stalaka za infiziju i 11 kolica za boce sa kiseonikom, 300 kiseoničnih maski, 550 kg praška za pranje, 300 litara medicinskog alkohola, 180 litara tečnog sapuna, 200 bolničkih posteljina, 140 infuzionih sistema, 600 litara sokova za pacijente, 900 kesica gotovih supa, velika količina vode, jastuci, ubrusi, sredstva za dezinfekciju itd.

- Vlasnici pojedinih restorana su se uključili u akciju tako što spremaju obroke za sve zaposlene u Kovid bolnicama.

Drugačije rečeno, svako je doprineo koliko je želeo i mogao - dodala je Marinković.

Treba spomenuti da je deo medicinske opreme i sredstava u petak otišao u ambulatu u selu Vlase, DZ Trgovište i Kovid bolnicu u Surdulici.

- Zahvaljujemo svima koji su doprineli da akcija „Naš grad, naši ljudi, naša zemlja“ dobije pravi smisao i da Vranje posluži kao primer građanske složnosti i odgovornosti, kako jednih prema drugima, tako i prema društvu u celini - saopštavaju iz CMTDO.

Najnovije vesti