Upozorenje ministarstva za putnike koji dolaze iz inostranstva

Vranje/Beograd - Ministarstvo zdravlja Srbije objavilo je upozorenje za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima ima slučajeva infekcije izazvane novim virusom korona da s ciljem sprečavanja prenošenja infekcije u našoj zemlji, ali i s ciljem zaštite zdravlja svakog ponaosob, dužni da preduzmu naložene mere.

A one se sastoje u tome da u narednih 14 dana najpre moraju smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu.

- Na radnom mestu ili na javnim mestima ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo) odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite.

Od epidemiologa će stanovnišvo dobiti uputstva o daljem postupku - navodi se u saopštenju.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju na raspolaganju su građanima za sve informacije na brojeve telefona 017/421-310 i 064/ 14 03 289.

PREPORUKE MINISTARSTVA KULTURE

U skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i predlogom Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje, ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo je naredbu kojom se radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 zabranjuju javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenim prostorima kada se okuplja više od 100 lica. Ova zabrana primenjivaće se dok traje opasnost širenja navedene bolesti na celoj teritoriji Republike Srbije. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, neophodno je da ustanove kulture i informisanja neposredno i direktno sprovode sve proglašene i objavljene naloge Vlade RS, Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović-Batut, kao i drugih organa nadležnih za sprovođenje mera navedene odluke.

- Neohodno je da se u cilju primene proglašenih mera prate sredstva javnog informisanja (javni servisi) i da se po objavljenim uputstvima nadležnih organa postupa pravovremeno i na zahtevani način. Nepostupanje po naloženim merama povlači sa sobom odgovornost na osnovu propisa kojima se reguliše zaštita stanovništva od zaraznih bolesti, te su ustanove kulture i informisanja dužne da naložene mere sprovode direktno i neposredno, kao i sva pravna i fizička lica na koje se ove mere odnose - navodi se u saopštenju.

Najnovije vesti