Uoči premijere: Ludi Ljuba ili komad o ljubavi, toplini i emocijama FOTO/VIDEO

Verujem da je "Ludi Ljuba" pravi reprezent promišljanja života Srboljuba Aritonovića i da smo na dobrom tragu da napravimo uzbudljivu predstavu, gde se emocije smenjuju i teraju publiku na razmišljanje, izjavio je na konferenciji za medije uoči premijere pomenutog pozorišnog komada u Pozorištu Bora Stanković u Vranju reditelj Dragan Živković Durge.

Živković je dugogodišnji glumac vranjskog teatra koji se prvi put od 1995. godine, kada je došao u ovo pozorište, ogleda u ulozi reditelja u matičnom teatru.

Za njegov debitantski rediteljski "uradak" odabran je poslednji tekst koji je napisao sada pokojni vranjski glumac i dramski pisac Srboljub Aritonović, po čijim se dramskim tekstovima napisanim u dijalektu i adaptiranim za teatar (Seme 1, Seme 2, te Seme 10, u režiji Juga Radivojevića) vranjsko pozorište svojevremeno proslavilo.

Komad "Ludi Ljuba" inspirisan je istinitim događajem, smešten u pedesete i rane šezdesete godine prošlog veka u Vranju.

Kako je istakao reditelj Živković, "Ludi Ljuba" je priča o običnim ljudima koji su znali da se leče na jedan drugačiji, sada možda zaboravljen način, smehom i suzama, živeći za ljubav i svoj san, lomeći život pred svojim očima, onako kako je život znao da lomi njih.

Predstava je neka vrsta omaža Srboljubu Aritonoviću, pokojnom glumcu vranjskog teatra i dramskom piscu, po čijim je komadima već urađeno više predstava u matičnom pozorištu.

- Toplina i emocija koja izbija iz komada "Ludi Ljuba" i danas je deo vranjskog miljea i ja nisam želeo da je se odreknem.

Na te ljude, na to vreme, na te vrednosti hteo sam da podsetim sve nas, i starije koji pamte, i mlađe koji o tome znaju samo iz priča svojih roditelja, na ono što smo bili, i u šta se sada pretvaramo.

Srba Aritonović je sve uradio u komadu da opet otvori tu večitu dilemu, vešto je ističući u prvi plan, tj. dajući pravo ženi da odluči hoće li ili neće produžiti lozu - rekao je Živković pred novinarima.

Svoje impresije uoči premijere predstave izneli su i neki od starijih članova ansambla, oni koji su sa pokojnim piscem pozorišnih komada Aritonovićem proveli mnogo zajedničkih glumačkih trenutaka i podelili s njim mnoge momente iz privatnog života.

Nenad Nedeljković potencirao je da mu je žao što pozorište kao format ne dozvoljava da se odigraju svi delovi teksutalnog predloška i izrazio nadu da će od tekst biti ekranizovan jer je tako i napisan.

Ninoslav Trajković je rekao da ga obuzima seta i nostalgija u vezi sa radom na ovoj predstavi, naglašavajući da je Aritonović "patio od toga da prikaže život onakav kakav jeste".

Dušan Tomić, koji u predstavi igra Ludog Ljubu, objasnio je da je glavni junak devetnaestogodišnjak, zbog traume mentalno zaustavljen u razvoju na nivou sedmogodišnjeg deteta, do je Kristina Janjić Stojanović naglasila da prvi put radi jedan Aritonovićev tekst u pozorištu, te da smatra da će najveću pažnju publike privući podsećanje na vreme i staro Vranje u kome su stvari bile sasvim drugačije nego danas.

Direktor pozorišta Nanad Jović naglasio je da nema lepše situacije u pozorišnom životu od premijere, odnosno momenta kada je jedna predstava spremna za premijerno izvođenje, te da ništa ne može zameniti iščekivanje i zadovoljstvo koji prate taj proces.

Scenografiju za predstavu uradio je Miroslav Ilić, kostime Jovanka Mihajlović i Dragan Živković, a muziku Vlada Stankulović.

Premijer "Ludog Ljube" trebalo je da se dogodi još u aprilu ove godine, ali su okolnosti u vezi sa koronavirusom to omele.

Novo premijerno izvođenje zakazano je za petak 2. oktobra od 20 sati u Pozorištu Bora Stanković.

ULOGE

Ludi Ljuba - Dušan Tomić
Gazda Anta - Mihael Stošić
Cveta, Antina druga žena - Kristina Janjić Stojanović
Mara, Antina rođaka, živi kod njih - Milena Stošić
Trifun, Antin pobratim i komšija - Nenad Nedeljković
Stana, Trifunova žena - Radmila Đorđević
Milan Frckonja, Vaskin muž - Petar Milosavljević
Vaska, Cvetina komšika iz sela - Tamara Stošić
Jovan, Ljubin deda - Ninoslav Trajković
Stojanka, Ljubina baba - Vesna Prodanović
Lenka, Antina kuma sa sela - Žetica Dejanović
Rajko, bivši Cvetin momak sa sela - Stefan Milenković
Bombondžija - Aleksandar Mihajlović
Živana, Ljubina maćeha - Natalija Ilić
Dete, Ljuba i Miloš - Bogdan Pešić
Milica, devojka sa sela - Anđela Aritonović
Svirač - Miodrag Stojanović Tarabuče

SRBOLJUB ARITONOVIĆ

Srboljub Aritonović bio je dugogodišnji glumac i pisac pozorišnih komada vranjskog pozorišta i nekadašnji kustos Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju. Ove godine navršilo se deset godina od njegove iznenadne smrti. U vranjskom teatru za života je ostvario više od četrdeset uloga, tumačeći najčešće likove iz dramskih dela Borisava Stankovića. Ogledao se u pozorištu i kao pisac pozorišnih komada, napisavši tekstove u dijalektu za serijal "Seme". Po tim tekstovima urađeno je više predstava u vranjskom pozorištu i bile su među najgledanijim komedijama u istoriji teatra. U penziju je otišao sa mesta kustosa Borine muzej kuće.

Najnovije vesti