Uoči premijere: Bosonogi u parku ili zašto je svet danas sivo-ružičast FOTO/VIDEO

Kad nađete neki dramski tekst koji vam se sviđa, a onda imate i sa kim da ga radite i imate podelu za njega, kao što je to bio slučaj ovde u vranjskom teatru, i ne radite nešto na silu, to je onda u ljudskom smislu velika nagrada, rekla je u Vranju, uoči premijere predstave Bosonogi u parku (ponedeljak 26. februar, 20 časova) rediteljka Ksenija Krnajski.

Bosonogi u parku je priča o mladom bračnom paru koji se useljava u svoj prvi zajednički dom i za samo nekoliko dana prođe rolerkoster čitavog jednog braka.

"Uživala sam u kreativnom procesu sa ljudima sa kojima radim prvi put.

Nil Sajmon je vrlo ozbiljan pisac, najizvođeniji brodvejski stvaralac čija su dela igrana po celom svetu, dobitnik Zlatnog globusa i Pulicerove nagrade za književnost, pa smo se sa jednom lakoćom, sa određenim šarmom i duhovitošću bavili nečim što nije tek tako.

Znate da iza svega što izgleda lako, dopadljivo i šareno zapravo stoji veliki rad, u životu, u svakom enterijeru i u predstavi, dizajnu, da iza toga stoji nešto što se zove promišljanje i nadam se da će se publika radovati zajedno sa nama od ponedeljka", rekla je Krnajski.

Prema njenom viđenju, granice lične slobode se u ovom komadu "ispituju u odnosu prema ljubavnom partneru, očekivanju roditelja, stereotipima koje nameće društvo šezdesetih godina prošlog veka, kao i prema komšiluku koji šarmom i životnom radošću nadomešćuje siromaštvo logora za srednju klasu".

"Ovo je u današnjem momentu, kada smo stvarali predstavu, duhoviti ciničan obračun kreativnosti i optimizma sa čeličnim i bezličnim okvirima neoliberalnog kapitalizma u kojem živimo.

Više ne postoji crno-beli svet, on je danas sivo-ružičast", rekla je Krnajski, osvrnuvši se na kratko na rad sa vranjskim ansamblom na ovoj predstavi.

Umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović kazao je da je Bosonogu u parku tekst koji inspiriše obe strane - rediteljku, ali i teatar kome je ovako nešto žanrovski nedostajalo.

"Ovakva predstava nam je sigurno repertoarski nedostajala već desetak godina.

Mislim da će biti lepo repertoarsko osveženje i da će publika uživati gledajući je", rekao je Jovanović.

Glumac Marko Petričević kazao je da mu je bilo zadovoljstvo da po prvi put igra u jednom ovakvom žanru.

"Mislio sam da će biti malo lakši za igru, ali zapravo zahteva mnogo više koncentracije, kondicije i fokusa.

Probe su bile vrlo krativne, intenzivne, pa i iscrpljujuće.

Ksenija je perfekcionista, svaki detalj mora da bude onakav kakvim ga je ona zamislila.

Drago mi je da sam prvi put imao priliku da sarađujem sa njom", rekao je Petričević.

Jović: Dva ključna razloga

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović rekao je da premijere i festivali čine najveću radost u pozorišnom životu, te da je tako i ovog puta.

"Umetnički direktor Bojan Jovanović i ja smo pre dve godine imali kontakt sa rediteljkom, kada smo došli na ideju da radimo ovaj tekst. Dva su ključna razloga bila za izbor Nila Sajmona - kvalitet teksta i činjenica da upravo jedno ovakvo pozorišno ostvarenje nedostaje našem teatru. Iskreno se nadam da će predstava naći put do srca vranjske publike i dugo živeti na našem repertoaru", kazao je Jović.

Podsećanja radi, Nil Sajmon bio je američki pozorišni pisac i scenarista, jedan od najuspešnijih pisaca u istoriji Brodveja i jedan od najizvođenijih autora širom sveta.

Dobitnik je i Pulicerove nagrade za dramu Izgubljeni u Jonkersu.

Za predstavu Bosonogi u parku prevod teksta sa engleskog za vranjsko izvođenje ovog dela uradila je Olivera Đorđević.

Scenografkinja je Nađa Vukorep, a kostimografkinja Milica Grbić Komazec.

Za scenski govor zadužen je Đorđe Marković, a za dizajn svetla Radomir Stamenković.

Premijera predstave zakazana je na velikoj sceni Pozorišta Bora Stanković u Vranju za ponedeljak 26. februar u 20 časova, a prva repriza biće dan kasnije u isto vreme.

Karte su već u prodaji na biletarnici pozorišta i onlajn na sajtu vranjskog teatra.

Ulaznice onlajn za premijeru možete kupiti ako kliknete OVDE.

Za prvu reprizu karte onlajn možete kupiti na OVOM LINKU.

Profil rediteljke

Ksenija Krnajski je dramske i operske predstave režirala u Srpskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Ateljeu 212, Zvezdara teatru i pozorištima širom Srbije. Među autorima čije je komade postavila su Henrik Ibzen, Jovan Sterija Popović, Mark Rejvenhil, Roland Šimelfenig, Agata Kristi, Tena Štivičić, Ežen Labiš i mnogi drugi. Dobitnica je nagrade Joakim Vujić za najbolju režiju 2019. godine. Dobijala je i nagrade za najbolju režiju na Internacionalnm festivalu Festić 2007, te nagradu publike za najbolju opersku predstavu na Armel festivalu u Budimpešti 2016. godine. Godine 2018. bila je član žirija na Festivalu Sterijino pozorje, a od 2013. do 2018. godine član žirija nagrade za dramsko pisanje Borislav Mihajlović Mihiz.

Najnovije vesti