UOČI PREMIJERE: Žorž Danden ili kao da je bilo danas FOTO/VIDEO

Kad smo birali komad pomislio sam da ovaj ansambl ima kapacitet da se suoči sa najvećim pozorišnim izazovom, a najveći izazov je najveći svetski komediograf Molijer, izjavio je na konferenciji za medije reditelj Nemanja Savković, povodom predstojeće premijere komada "Žorž Danden" u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Savković je u proteklom periodu sa glumcima i ekipom vranjskog ansambla pripremao ovaj Molijerov komad koji će premijerno biti izveden u petak 23. aprila od 19 časova.

Naglasio je da je tema ovog dramskog dela, u kojem se čovek niskog porekla i staleža orodi sa plemstvom i za to skupo plati, aktuelna i danas.

- Emotivno licemerje nagriza naše društvo isto onako kao što je nagrizalo i ono francusko u doba Molijera.

Uprkos virtuoznom komedijskom zapletu, Danden nije samo smešan, štaviše, kada ga ugledamo bačenog u brak kao u bezizlazan ponor u kojem se samo uzaludno batrga, on poprima i tragičke obrise.

Naša ideja je bila da napravimo predstavu koja žanrovski ne bi izneveravala original, uz to jedno malo žanrovsko pomeranje u smislu da Molijerov komad napisan 1668. godine kao farsa sa elementima komedije karaktera, a mi smo akcenat stavili na tragikomediju - rekao je Savković.

On je takođe kazao da je, shodno ambiciji da svi strukturni elementi predstave budu u klasičnom smislu interpretirani, opredeljene reditelja je bilo i da govor bude književni.

- I učinili smo napor koji će nas, nadam se, dostojno predstaviti publici - rekao je Savković.

Umetnički rukovodilac vranjskog ansambla Bojan Jovanović kazao je najpre da su se glumci pojavili pred novinarima bez epidemioloških maski jer su se od početka sezone do danas redovno testirali, te da je dobar deo članova anambla vakcinisan.

- Nije reč ni o kakvom nepoštovanju mera, već smo naprosto mesec i više dana zajedno, bez ikakvih problema, zato je naša odluka bila da se pojavimo bez maski.

Kada je reč o izboru komada, sa rediteljem smo duže vreme birali šta bismo radili, na kraju smo se odlučili za "Dandena".

Ideja je da postavimo komad velikog klasika svetske književnosti kakav je nesumnjivo Molijer - rekao je Jovanović.

JOVIĆ: PREMIJERA KAO PRAZNIK

Direktor Pozorišta Bora Stanković Nenad Jović rekao je da premijera u svakom pozorištu, pa i vranjskom, predstavlja veliki praznik za teatar i publiku.

- Tu istu publiku očekujemo u velikom broju i nadamo se da ćemo njihova očekivanja ostvariti. Potrudili smo se da napravimo dobru predstavu, imajući u vidu da imamo kvalitetan tekst. Sa raditeljem smo imali sjajnu saradnju koja je stvorila dobru atmosferu u ansamblu i kolektivu - rekao je Jović.

VELIMIROVIĆ IGRA LIK DANDENA

Gostujući glumac Đorđe Velimirović, koji će tumačiti lik Žorž Dandena, a još uvek je student glume u Kosovskoj Mitrovici, rekao je novinarima da se tokom rada na pripremi predstave osećao kao kod svoje kuće.

- Svi su svo ovo vreme bili tu za mene, šta god da mi je bilo potrebno. Osećao sam se divno. Sa rediteljem se poznajem sa akademije, osećam se kao da sam na fakultetu, samo u drugoj klasi - rekao je Velimirović.

U predstavi "Žorž Danden" igraju Đorđe Velimirović (Žorž Danden), Jelena Filipović (Anželika), Nenad Nedeljković (Gospodin od Sotanvila), Milena Stošić (Gospođa od Sotanvila), Dušan Tomić (Klitandar), Tamara Stošić (Klodina), Bojan Jovanović (Liben) i Marko Nikolić (Kolen).

Prevod je uradio Milan Predić, ideju za scenografiju reditelj Nemanja Savković, a njenu realizaciju Ivana Mladenović i Miroslav Ilić.

Kostime je uradila Ivana Mladenović (izrada Vladimir Pekić), likovne radove Miroslav Ilić, dok je rediteljv i izbor muzike.

U ekipi koju predvodi direktor pozorišta Nenad Jović su još i inspicijent Jasmina Stošić, dramaturg Aleksandra Jovanović, svetlo Nenad Kostić i Stefan Rašić, ton Goran Stojković, šminka Marija Đorđević, garderoba Vesna Mladenović, Jovanka Mihajlović i Marija Đorđević, rekvizita Jovanka MIhajlović, a majstori scene Marjan Ilić, Milan Stojčić i Dragan Đorđević.

DANDEN U VRANJU I 1952'

Komad Žorž Danden igran je u Vranju 1952. godine, u tadašnjem Okružnom narodnom pozorištu. Predstavu su režirali Branko Todorović i Sava Pavlović, scenografiju je osmislio Momčilo Antić, a uloge su tumačili: Dobrosav Vučković (Žorž Danden), Subhija Sadović (Anželika), Sava Pavlović (Gospodin od Sotanvila), Dobrila Pantelić (Gospođa od Sotanvila), Milutin Milić (Klitandar), Momčilo Antić (Liben), Ljubica Leđenac (Klodina) i Milan Belić (Kolen).

Najnovije vesti