Uoči lokalnih izbora u Bujanovcu: Akcija Tvojih petnaest minuta

Kampanju za motivisanje birača da izađu na izbore 2. juna, pod nazivom Tvojih 15 minuta, pokrenula je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), u saradnji sa Udruženjem mladih Naš svet, naša pravila (NSNP) iz Vranja.

Kako je saopšteno iz NSNP, njihovi volonteri će u nedelju 19. maja, u periodu 11 do 14 časova, u Bujanovcu razgovarati sa građanima o njihovim motivima za izlazak na izbore, na Trgu Karađorđa Petrovića kod Doma kulture.

Prema istraživanjima, kaže Uroš Tasković, koordinator kampanje, glasaču je potrebno samo petnaest minuta da ode do biračkog mesta i iskoristi svoje pravo.

"Vaših petnaest minuta, naše četiri godine.

Neki kažu da je to obaveza birača.

To nije njihova obaveza, to je njihovo pravo i zato apelujemo na glasače da to pravo iskoriste”, kaže Tasković.

Kampanja je započela akcijom u Nišu i trajaće do raspisivanja lokalnih izbora koji će se 2. juna održati u 88 gradova i opština.

Volonteri NKD-a i partnerskih udruženja razgovaraće sa građanima osam gradova gde će se održati lokalni izbori - Valjeva, Užica, Subotice, Bujanovca, Aleksinca, Novog Sada, Svrljiga i Niša.

“Mi se često bavimo lokalnim problemima i pokrećemo lokalne inicijative kako bismo zajedno sa građanima te probleme rešavali.

Lokalni izbori su dobra prilika da glasači ocene rad lokalnih vlasti.

Politički aktivisti opozicije i pozicije bi nakon identifikacije gorućih problema građana trebalo da izgrađuju poverenje kod birača da su upravo oni ti koji mogu te probleme rešiti.

U svakom izbornom ciklusu svaki glasač ima priliku da pokaže snagu svog pojedinačnog glasa i da odluči kome želi da da glas”, dodaje Tasković.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je udruženje građana koje se zalaže za promenu aktuelnog izbornog sistema kao i da svi građani imaju jednake uslove za život, bez obzira na to da li žive u Beogradu ili nekom manjem mestu u Srbiji.

Udruženje mladih Naš svet naša pravila osnovala je 2018. godine grupa vranjskih srednjoškolaca, s ciljem edukacije, unapređenja položaja i rešavanja problema mladih u Vranju.

"Videvši nedostatak mogućnosti za mlade u Pčinjskom okrugu, pasivnost i apatiju, kao i nezainteresovanost lokalne samouprave za rešavanje ovih problema, kao mladi odlučili smo da sami počnemo da rešavamo ove probleme.

Organizacija se rukovodi principom Mladi za mlade i na taj način direktno sa mladima postajemo pokretači promena i promovišemo aktivističku kulturu pri rešavanju problema u zajednici, a podstičemo i veće učešće mladih u donošenje lokalnih odluka.

Danas težimo da postanemo platforma za zagovaranje promena i razvoja na terenu omladinske i ekološke politike na jugu Srbije i izgraditi pozitivne mehanizme za aktivno uključivanje mladih u lokalne procese koji ih se tiču, kao i bavljenje povezivanjem mladih Srba i Albanaca na jugu Srbije, posebno u opštinama Bujanovac i Preševo, s ciljem očuvanja mira i prevazilaženja međusobnih stereotipa i predrasuda", navode iz NSNP.

Najnovije vesti