Uoči Blagovesti u petak veče posvećeno Ocu Justinu

Program povodom Justinovih blagovesti biće održan u petak 5. aprila u Vranju.

U Justinovoj kući od 19 časova održaće se veče pod nazivom Sveti Justin Ćelijski i Vranjski - Blagovesnik (1894 - 1979 - 2024).

O liku i delu najpoznatijeg vranjskog svetitelja govoriće episkop vranjski Pahomije, književnica Sunčica Denić i arhivista Miroljub Stojčić.

Organizatori ove književne večeri biće Književna zajednica Borisav Stanković i Pravoslavna eparhija vranjska.

Svetitelj Ava Justin (Blagoje Popović) upravo rođen na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Manastiru Ćelije, takođe na Blagovesti 1979. godine.

U Manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata, kao jedan od opasnih građana po novu vlast.

Tu je bio preko trideset godina i napisao knjige, koje su prevođena na nekoliko desetina jezika.

Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga imenom svejeres.

Svoje stavove o tome izneo je u knjizi Pravoslavna crkva i ekumenizam.

Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja.

Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima.

Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Njegove mošti stigle su početkom juna 2019. u Vranje.

Deo moštiju je postao trajno vlasništvo Eparhije vranjske i nalazi se u Svepravoslavnom centru prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski u Vranju.

Justin

Familija Popovića je kroz generacije bila sveštenička, jedino je Blagojev otac Spiridon bio samo crkvenjak. Blagoje je bio najmlađe dete, a imao je starijeg brata Stojadina i sestru Stojnu. U devetorazrednoj beogradskoj Bogosloviji stekao je puno prijatelja i sa njima se okupljao u razna bogoslovska, molitvena bratstva. Jedan od njegovih prijatelja je bio i Milan Đorđević, potonji vladika dalmatinski Irinej. Kao mlad bogoslov, Blagoje je pored svetootačkih dela čitao najviše Dostojevskog. Brat Stojadin, kao student prava je izgubio nesrećnim slučajem život, ispavši iz voza pri jednom svome povratku sa studija kući. Blagoje tada svima otvoreno govori da želi ceo svoj život da posveti Bogu da bi bio što bliži njemu i svome bratu. Roditelji mu se protive toj želji i na sve načine pokušavaju da spreče svoje dete da ode u monahe. Blagoje biva mobilisan u „đačku četu“ pri vojnoj bolnici u Nišu tokom Prvog svetskog rata, a kasnije oni se zajedno sa vojskom i sveštenstvom povlače preko Albanije. Stigavši u Skadar, Blagoje moli patrijarha Dimitrija za monaški postrig, patrijarh blagosilja i bogoslov Blagoje postaje monah Justin.

Najnovije vesti