UNAPREĐENJE ZDRAVLJA kroz akcione planove

Sekretarka odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Jasmina Tanasić izjavila je u sredu u Vranju da su uvedene nove nadležnosti lokalne samouprave u oblasti koju regulišu akcioni planovi javnog zdravlja.

- Mnogo je zdravstvenih problema koji se lako i jednostavno mogu rešiti koordinacijom i saradnjom svih aktera na nivou lokalnih samouprava. Ciljevi svih opština i gradova su isti, a oni podrazumevaju unapređenje zdravlja, prevenciju bolesti, smanjenje rizika i poboljšanje zdravih stilova života, a razlikuju se samo načini za njihovo ostvarivanje i akteri koji će učestvovati u tome - kazala je Tanasićeva.

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, u Vranju je u sredu održana radionica za izradu Akcionog plana javnog zdravlja, uz učešće predstavnika trinaest gradova sa juga i istoka Srbije.

Tanasićeva je naglasila da je reč o aktivnostima u sklopu treće faze u izradi ovog izuzetno važnog, obaveznog planskog dokumenta.

Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo, otkrio je da je Vranje usvojilo Akcioni plan javnog zdravlja pre petnaestak dana.

- Taj plan je instrument za sprovođenje Strategije javnog zdravlja od 2018. do 2025. godine, koja je u lokalnom parlamentu usvojena pre tri meseca.

Akcioni plan je podložan promenama, tako da ćemo ga unaprediti u skladu sa novim trendovima i uskustvima sa današnje radionice - naveo je Stajić.

Gradski većnik za zdravstvo Miroljub Stanković istakao je da je lokalni Akcioni plan za javno zdravlje „prilagođen ovom podneblju i uslovima“.

- Taj plan sadrži četiri strateška cilja: unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou, unapređenje kvaliteta bolničke zdravstvene zaštite na sekundarnom nivou, unapređenje zdravlja stanovništva u saradnji sa nadležnim institucijama i unapređenje stanja životne sredine – precizirao je Stanković.

Najnovije vesti