Umetnička grupa Škart u četvrtak i petak u Vranju na Stihiji i Dokumentu

Umetnička grupa Škart gostuje u Vranju na pesnickoj večeri Stiihija u četvrtak 15. decembra od 19 sati u kafeu The Riff i na festivalu dokumentarnog filma Dokument, sa filmom Duga resa, u petak, 16. decembra od 20 sati u Pozorištu Bora Stanković.

Posle radionice kreativnog brzog automatskog pisanja poezije pod nazivom Poezija koja zija, na kojoj je učestvovalo 35 srednjoškolaca i srednjoškolkiki, u četvrtak su u toku subverzivne akcije čitanja poezije u Gimnaziji Bora Stanković.

Učesnici radionice nastupiće sa svojim stihovima na 23. Stihiji u četvrtak od 19 sati u kafeu Riff, zajedno sa Draganom Protićem Protom, jednim od osnivača Škarta.

U petak će na festivalu Dokument (festival počinje u četvrtak u 20 sati) biti prikazan Škartov film Duga resa, od 20 sati u vranjskom teatru.

Posle projekcije nastupiće i učesnici radionice i predstaviti se publici kratkim performansom.

Dragan Protić Prota je, zajedno sa kolegom Đorđem Balmazovićem Žoletom, osnivač "Škart"-a.

Stihija je nastala povodom okupljanja autora i ljubitelja pisane reči na pesničkim večerima pod nazivom Stih-i-ja.

Prva Stihija održana je 2018. godine, a pokrenuli su je pesnici Ivan Marinković i Nemanja Stojković Bleki, koji su i sami učestvovali na čitanjima poezije u većim gradovima Srbije.

Organizatori radionice i ovog izdanja Stihije su udruženje Čaršija i neformalna grupa mladih Viridi iz Vranja.

Festival Dokument redovno se održava u Vranju više od 10 godina i donosi vranjskoj publici najnovije dokumentarne filmove domaćih, regionalnih i svetskih autora.

Organizator festival je udruženje Dokument 06 iz Vranja.

Oba događaja sufinansira Grad Vranje.

Profil

Škart je kolektiv osnovan 1990. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Tokom eksperimenta kroz svoj rad, oni se prevashodno fokusiraju između medija, poezije i dizajna. "Arhitektura ljudskih odnosa" je njihov glavni koncept. Kroz stalni tok kolektiva, prisutan od njegovih samih početaka, članovi kolaborativno rade na razvijanju novih vrednosti. Oni su posebno sposobni da tokom procesa pravljenja prihvate „lepe“ greške i neumorno se trude da kombinuju posao sa zadovoljstvom. U prvih 10 godina, saradđivali su sa anti-ratnim grupama (Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, B92, Kulturni centar Reks), Škart je primenjivao strategiju ulične auto-produkcije i projekte samo-davanja: Tvoje govno - tvoja odgovornost, Kuponi za preživaljavanje, Tuga, Osuđen / Nije kriv. Naredih 10 godina, grupa je ušla u dugotrajni proces iniciranja i razvijanja novih nezavisnih grupa i mreža. Inicijative nastale u 2000-tim nastavljaju svoj rad čak i danas, 20 godina kasnije, kao na primer hor HORKEŠKART (sada HORKESTAR). Poslednjih 10 godina usledila je serija novih inicijativa: aktivan trening poezije PESNIČENJE, rad u gerantološkim institucijama sa penzionerima/kama sa PRKOSNIM PENZIONERIMA, lutkarsko-animacijske radionice. Kroz njihov rad na stripovima (RAT) i filmovima (DUGA RESA), grupa je ušla u novu fazu istraživanja. Svoja predavanja, događaje, radove, koncerte i radionice Škart predstavlja širom Evrope, Amerike i Azije. Njihove retrospektivne izložbe su održane u Rijeci (2009.), Londonu (2010.), Beogradu (2012.) I Nagoji, Japan (2013.). Škart je 2013. godine predstavio projekat KLACKALIŠTE na Venecijanskom bijenalu arhitekture.

Najnovije vesti