Ulazak vozila u pešačke zone ubuduće samo uz specijalno odobrenje

Samovoljno uklanjanje stubića i drugih barijera u pešačkim zonama, bez odobrenja nadležnih službi, povlači kaznu do 100.000 dinara za počinioca. Za dostavna i druga specijalizovana vozila do 3,5 tona nosivosti, biće dozvoljeno kretanje u vremenu od 5 do 8 i od 16 do 17 sati, ali će takva vozila morati da imaju specijalno pisano odobrenje koje mora biti u vozilu. Odobrenja će vlasnici morati da pribave do 1. aprila.

Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja grada Vranja, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama Republike Srbije i lokalne samouprave, od 1. marta počeće akciju kontrole režima saobraćaja u pešačkim zonama na teritoriji Grada Vranja, saopšteno je iz ovog JP. Prva faza akcije, koja će trajati do 1. aprila, imaće za cilj saradnju sa građanima i preventivnog je karaktera. - Zato vas podsećam da je u ulicama pešačke zone zabranjeno kretanje, zaustavljanje i parkiranje (saobraćaj) svih vozila. U ulicama pešačke zone može se vozilima najveće dozvoljene ukupne mase do 3,5 tona, dozvoliti kretanje u vremenu od 5 do 8 časova i od 16 do 17 časova, krećući se brzinom kretanja pešaka i to: vozilima kojima se obavlja snabdevanje preduzeća, radnji i ugostiteljskih objekata; vozilima za prevoz novca, vrednosnih papira i poštanskih pošiljki; vozilima za potrebe građenja, izvođenja radova na adaptaciji i održavanju objekata, održavanju svečanosti, priredbi, izložbi i drugih posebnih potreba - piše u saopštenju koje je potpisao v.d. direktora Urbanizma Branimir Stojančić.

Za kretanje ovih vozila Odeljenje za urbanizam, imovinsko pravne posleove komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine grada Vranja izdaje odobrenje koje se mora nalaziti u vozilu. - Pozivam Vas da do 1. aprila izvadite ovo odobrenje - navodi Stojančić u saopštenju.

Druga faza akcije, koja će početi 1. aprila 2019. godine, obuhvatiće svakodnevnu kontrolu i sankcionisanje nesavesnih građana. Pored kontrole ulaska i kretanja vozila u pešačkim zonama, Grad Vranje obezbediće horizontalno i vertikalno obeležavanje pešačkih zona, kao i barijere u vidu stubića i žardinijera za sprečavanje ulaska vozilom u pešačku zonu.- Samovoljno sklanjanje i oštećenje ovih barijera bez odobrenja nadležnih službi povlači kaznu do 100.000 dinara za počinioca. Pozivam Vas da se odgovorno ponašamo prema našoj imovini i da svi bezbedno uživamo u pešačkim zonama u Vranju - piše u saopštenju koje je potpisao v.d. direktora Stojančić.

VANDALSKO PONAŠANJE

Nezvanično cilj ove akcije je sprečavanje vandalskog ponašanja nesavesnih vozača u pešačkim zonama Vranja, iz dana u dan sve izraženijeg. Odnosi se pogotovo na šetališne zone Kralja Stefana Prvovenčanog i Brankove ulice i na sve izraženije vožnje automobilima i motorima po gradskom parku i u Sportskom centru. Cilj akcije je da se nateraju vozači da poštuju propise i zaštite pešaci u za njih retkim zonama u gradu.

Najnovije vesti