Ulaganjem u finansijski sektor u Srbiji, IFC promoviše investiranje u projekte klimatskih promena

Marketinški tekst

Vranje/Beograd - Malim i srednjim preduzećima u Srbiji, posebno onim koja ulažu u zelene projekte, omogućen je povećan pristup finansijskim sredstvima zahvaljujući liniji od 50 miliona evra, koju je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila AIK Banci a.d. Beograd, vodećoj banci u domaćem vlasništvu.

Cilj saradnje je da se poveća dostupnost kredita malim i srednjim preduzećima i razviju nove opcije za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena u Srbiji.

Zahvaljujući investiciji IFC-a, AIK Banka će moći da proširi svoju kreditnu ponudu za mala i srednja preduzeća.

Plan je da najmanje 20 odsto ovih sredstava bude izdvojeno za kredite u oblasti klimatskih promena.

„Izuzetno nam je drago što će nam sporazum o partnerstvu sa IFC-om omogućiti da otvorimo novo poglavlje u daljem razvoju i unapredimo planove u pogledu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja (ESG).

AIK Banka razvija i jača svoje poslovanje na odgovoran i održiv način, i ima 45 godina dugu tradiciju pružanja podrške razvoju lokalne privrede“, rekla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

"Ova saradnja će nam pomoći da ojačamo i pružimo dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima u njihovoj tranziciji ka održivoj budućnosti", dodala je ona.

Sektor malih i srednjih preduzeća predstavlja vitalni deo srpske privrede, čineći 99 procenata ukupnog broja firmi.

Međutim, prema MSME Finance Gap Report izveštaju, ukupna nedostajuća sredstva u finansiranju ovog sektora u Srbiji procenjuju se na 7,59 milijardi dolara, što je ekvivalent za 14 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Približno tri četvrtine malih i srednjih preduzeća spremno je da ulaže u zelene projekte u cilju unapređenja poslovanja i ublažavanja efekata uticaja klimatskih promena, dok su najveći izazovi sa kojima se suočavaju nedostatak kapitala, ali i nedovoljna informisanost o zelenim tehnologijama i opcijama finansiranja dostupnim na tržištu.

Nova linija IFC-a pomoći će AIK Banci da zadovolji rastuću potražnju za zelenim finansiranjem.

"Sa zadovoljstvom smo pristupili dugoročnom partnerstvu sa srpskom AIK Bankom, sa namerom da podržimo širenje kreditne ponude i jačanje konkurentnosti banke koja posluje na regionalnom tržištu u skladu sa zahtevima dobre prakse", rekao je Ari Naim, regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

"Ova linija će pomoći AIK Banci da diversifikuje svoj kreditni portfolio i odgovori na rastuću potrebu za finansiranjem malih i srednjih preduzeća, a naročito njihovih projekata u oblasti zelene tranzicije", naveo je Naim.

Pored obezbeđivanja sredstava, IFC pomaže AIK Banci da uspostavi okvir za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i savesno korporativno upravljanje (ESG), kao i da bolje proceni uticaje klimatskih rizika u svom portfoliju.

O IFC-u

IFC - Međunarodna finansijska korporacija je članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor na tržištima u usponu. Do sada je ostvarila saradnju sa više od 100 zemalja, koristeći sopstveni kapital, stručnost i uticaj da stvori tržišta i prilike u zemljama u razvoju. U fiskalnoj 2022. godini, investirali su rekordnih 32,8 milijardi dolara u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju. "Koristimo snagu privatnog sektora za okončavanje ekstremnog siromaštva i podsticanje zajedničkog napretka u vremenu u kome su ekonomije izložene uticajima složene globalne krize", navode iz IFC. Za više informacija posetite www.ifc.org.

Pratite IFC preko:

www.facebook.com/IFCwbg
www.twitter.com/IFCorg
www.youtube.com/IFCvideocasts
www.ifc.org/SocialMediaIndex
www.instagram.com\ifcorg

O AIK Banci

AIK Banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa ukupnom aktivom od blizu 4 milijarde evra i tradicijom dugom više od 45 godina. Godine 2016. postala je prva banka u Srbiji koja je izašla na tržište Evropske unije. Kao banka univerzalnog tipa, orijentisana na razvoj, klijentima pruža kompletan spektar finansijskih rešenja za preduzeća i pojedince. Posvećena održivom rastu i razvoju, razmeni znanja i iskustva i racionalnim strateškim ulaganjima, Banka je usmerena na dalje širenje svog prisustva i jačanje pozicije na regionalnom tržištu i u Evropi. Za više informacija posetite www.aikbanka.rs.


Pratite AIK banku i na:

www.facebook.com/AIKBanka/
www.instagram.com/aikbanka/
www.youtube.com/@aikbankaad
www.linkedin.com/company/aikbank

Najnovije vesti