Ukupno pet godina zatvora za bivše rukovodioce hanske Fope

Vranje - Avram Stanojević iz Vladičinog Hana osuđen je nepravnosnažno na tri, a državljanin Bugarske Ilijan Pavlov na dve godine zatvora u vezi sa slučajem finansijskih zloupotreba u preduzeću "Fopa" u Vladičinom Hanu, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Vranju.

Reč je o predmetu iz 2013. godine u kome je, posle tri izmene optužnice i prvostepene oslobađajuće presude, Apelacioni sud u Nišu doneo osuđujuću presudu kojom je osudio bivše rukovodioce ovog preduzeća zbog produženog krivičnog dela "zloupotreba položaja odgovornog lica".

Na ovu presudu okrivljeni imaju pravo žalbe.

- Stanojević je dobio tri godine jer je u svojstvu generalnog direktora hanske "Fope", suprotno Zakonu i bez odluke Skupštine akcionara, pribavio protivpravnu imovinsku korist inostranom preduzeću "Interkoemrc group Plus" u Sofiji.

Stanojević je zaključio tri ugovora o prenosu vlasništva na pokretnoj i nepokretnoj imovini "Fope" u zamenu za ispunjenje novčanih obaveza iz prethodnog ugovora o zajmu sa preduzećem "Eko Holding" u Dimitrovgradu - navodi se u saopštenju VJT.

On je, navode iz tužilaštva, dug "Fope" od 1,1 milion evra platio imovinom vrednom skoro 2,1 milion evra.

- Sud je ustanovio da je Stanojević na taj način nesnovano preneo imovinu "Fope" preduzeću "Interkomerc group Plus" u vrednosti od 937.317 evra - objašnjavaju iz VJT.

Ilijan Pavlov iz Sofije osuđen je na dvogodišnju kaznu zatvora jer je, takođe kao generalni direktor "Fope“, pribavio protivpravnu imovinsku korist "Interkomerc group Plus".

- On je bez odluke upravnog odbora zaključio aneks ugovora o prenosu vlasništva nad imovinom "Fope" u korist navedenog inostranog preduzeća u ukupnom iznosu od 459.301 evro - preciziraju iz VJT.

Obaveze "Fope" po predhodnom ugovoru o zajmu, piše u presudi, "već su bile izmirene u potpunosti ugovorima o prenosu vlasništva na pokretnoj i nepokretnoj imovini".

Najnovije vesti