Ukrajinski ambasador u Vranju: Visoko cenimo prijateljski odnos Srbije

Zbog agresije Ruske federacije na Ukrajinu, državljani naše zemlje, uglavnom žene i deca, bili su primorani da napuste svoju domovinu, a neki od njih su ovde u Vranju našli mirno utočište, rekao je u ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, obilazeći Centar za azil u Vranju sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem.

U Centru za azil, kako je rečeno, trenutno borave 44 osobe - 12 porodica i 9 samaca.

"Želim iskreno da se zahvalim institucijama Srbije na podršci, a lokalnom stanovništvu na pomoći i gostoprimstvu koje su ukazali građanima Ukrajine.

Ukrajina je uvek podržavala Srbiju, kao što Srbija podržava našu državu.

Pomoć Srbije nije ograničena samo na pružanje utočišta ukrajinskim građanima, već nam je data i veoma značajna humanitarna i finansijska pomoć.

Ukrajina visoko ceni prijateljski odnos Srbije prema našim građanima i nadam se da će naši odnosi u budućnosti samo jačati“, naglasio je ambasador Tolkač, koji je Centar za azil obišao povodom obeležavanja dve godine od prihvata izbeglica iz Ukrajine.

Zamenica ambasadora Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva kazala je da je impresionirana resursima i kapacitetima ukrajinske zajednice u Vranju.

"Srbija ima posebno znanje i mogućnost da pomogne ljudima, a zahvaljujem se i Vranju, jer solidarnost uvek kreće od lokalne zajednice“ istakla je Halačeva.

Sufijano Ađali, šef visokog predstavništva Ujedinjenih Nacija za izbeglice u Srbiji, izrazio je nadanje da će rat u Ukrajini prestati i da će Ukrajinci koji su trenutno u Vranju jednog dana "moći da se dostojanstveno vrate u svoju zemlju".

"Hoću da zahvalim svima koji su pomogli da ljudi u ovom centru imaju mogućnost da se uključe u život zajednice“ istakao je Ađali.

Nataša Stanisavljević iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, rekla je da je u protekle dve godine zajedničkom podrškom obezbeđena pomoć državljanima Ukrajine koji su korisnici Centra.

"Odlukom o privremenoj zaštiti građana Ukrajine, koju je donela Vlada Srbije, prvi put je aktiviran ovakav sistem zaštite.

Omogućen je urgentan prijem državljana Ukrajine koji imaju pravo na boravak u Republici Srbiji, besplatno školovanje, zdravstvena zaštitu i uključivanje na tržište rada“, istakla je komesarka.

Od početka izbijanja sukoba do 31. marta ove godine, kroz Centar za azil u Vranju prošla je 341.000 izbeglica iz Ukrajine, a broj prijavljenih boravišta u istom periodu bio je 56.000, dodala je Stanisavljević.

Na pruženoj pomoći i podršci zahvalila se korisnica centra Antonina Fomenko.

U kulturnom delu programa nastupio je Ukrajinac Ilija Korniko.

Nakon toga, prisutni su obišli dečji kutak pri Centru za azil u Vranju, a podeljeni su i prigodni pokloni.

Milenković: Tu smo za svaku vrstu pomoći

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da su izbeglim osobama iz Ukrajine u Vranju obezbeđeni ishrana, zdravstvena zaštita, edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, psihološka podrška i pristup drugim pravima i uslugama.

"U Centru boravi 12 dece koja redovno pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Vranja. Grad Vranje je uvek bio otvoren za sve izbeglice. Bez razlike pružana je maksimalna pomoć i podrška, kako izbeglicama iz Ukrajine, tako i migrantima koji su privremeno boravili u ovom Centru ranije. Takođe, pružena je podrška u uključivanju izbeglica u rad lokalne zajednice. Neki od njih su dobili priliku da volontiraju i steknu određena znanja i veštine. Dr Julija Stepnova, koja je i sama bila korisnik u Centru za azil, dobila je priliku da pomaže ljudima čiju sudbinu deli. Ona je skoro godinu dana radila u ambulanti Centra za azil, a nedavno je dobila posao u Zdravstvenom centru u Vranju. Dve korisnice su otvorile krojačku radnju u našem gradu i već stekle poverenje naših sugrađana i stalne mušterije. Mi se zaista trudimo da svima ovde olakšamo boravak koliko god je to moguće i da se osećaju kao kod svoje kuće. Ipak, želim da se rat u vašoj domovini što pre okonča, te da možete da se vratite svojim domovima i porodicama. Do tada mi ćemo biti tu za svaku vrstu pomoći i podrške“, istakao je gradonačelnik.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...